fbpx

A fost lansată campania „Să trecem la fapte”, dedicată Zilei Mondiale a Curățeniei

 A fost lansată campania „Să trecem la fapte”, dedicată Zilei Mondiale a Curățeniei

Acţiunea „Pentru un Răut curat”, desfăşurată de Mişcarea Ecologistă din Moldova

Susține Ecopresa, distribuie!

Astăzi, 2 septembrie, a început campania „Să trecem la fapte”, dedicată Zilei Mondiale a Curățeniei 2022. Pe durata întregii campanii, în spațiul public va fi plasat conținut informativ privind economia circulară, poluarea zero, managementul deșeurilor și reciclarea (cele mai importante aspecte ale transformării). De asemenea, vor fi publicate informații despre politica de mediu a UE și a Republicii Moldova în vremuri de criză.

Campania de prevenire a formării, colectării separate și reciclării deșeurilor solide se va desfășura până pe 17 septembrie.

Poluarea afectează toată lumea – prin aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem sau pământul pe care îl cultivăm. Un mediu poluat este cauza multiplelor boli psihice și fizice, dar și a deceselor premature, în special în rândul copiilor, a persoanelor cu anumite afecțiuni medicale și a vârstnicilor. Oamenii care locuiesc în arii mai defavorizate, în apropierea spațiilor contaminate sau în zone în care există un flux foarte mare de trafic sunt mult mai expuși riscului de îmbolnăviri. Poluarea este și una dintre principalele cauze ale pierderii biodiversităţii. Reduce capacitatea ecosistemelor de a furniza servicii precum captarea carbonului și decontaminarea.

Prin campania „Să trecem la fapte” ne propunem creșterea gradului de conștientizare cu privire la politica de mediu a UE și a Republicii Moldova în vremuri de criză și trei aspecte importante ale transformării: economia circulară, poluarea zero, managementul deșeurilor și reciclarea”, se spune într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului.

Pe 17 septembrie va avea loc o acțiune de curățare la nivel național, în peste 50 de locații, cu 1000 de participanți.

Această campanie națională este organizată de către Ministerul Mediului, proiectul „Uniunea Europeană pentru Mediu – Economie Verde” și AO Centrul Național de Mediu, cu implicarea și participarea unui număr mare de parteneri de dezvoltare, asociații obștești și a sectorului academic.

În anul 2020, în Republica Moldova au fost colectate 1.081,9 mii de tone de deșeuri. Circa 64,5% din totalul deșeurilor colectate le-au constituit cele municipale. Respectiv, din deșeurile municipale colectate, doar 4,7% reprezintă deșeuri municipale colectate separat. Conform unor date, în Republica Moldova sunt circa 2.500 de locuri neautorizate în care sunt aruncate deșeurile.

Ziua Mondială a curățeniei a fost stabilită de către Organizația Națiunilor Unite, în parteneriat cu Clean Up the World, în anul 1983. Scopul primei campanii de informare de atunci a fost să îndemne societatea să curețe, să îmbunătățească și să protejeze mediul. Pe parcursul anilor, în perioada zilei internaționale a curățeniei sunt organizate acțiuni de curățare a anumitor zone, plantare de arbori, precum și campanii de promovare și informare a protecției mediului înconjurător.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu