fbpx

Votat în lectura finală! În Republica Moldova va fi creată rețeaua Emerald

 Votat în lectura finală! În Republica Moldova va fi creată rețeaua Emerald

Sursa foto: Alecu Reniță/ Natura.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Rețeaua Emerald, echivalentul Rețelei Natura 2000 pe teritoriile țărilor non-UE, va fi creată și în Republica Moldova. Cu 63 de voturi, în ședința plenară de astăzi deputații au votat în lectură finală proiectul privind modificarea Legii cu privire la rețeaua ecologică și a celei privind evaluarea impactului asupra mediului. Documentul a fost elaborat în scopul armonizării legislației naționale cu cea europeană în ceea ce privește conservarea habitatelor naturale, a speciilor de floră și faună sălbatică.

Rețeaua reprezintă un instrument pentru conservarea ariilor de mare valoare ecologică și creează baza de cooperare în cadrul unei rețele omogene care acoperă toată Europa. Conform documentului, va fi creat un registru național al rețelei Emerald, va fi stabilit sistemul de monitorizare a stării de conservare a speciilor și habitatelor incluse în rețea, procesul de raportare, precum și elaborarea planurilor de management al rețelei.

Potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, ritmul actual de dispariţie a speciilor este de zeci de ori mai mare decât cel care permite apariția de noi specii. Circa 15% dintre mamifere, 13% dintre păsări, 37% dintre peştii de apă dulce şi 23% dintre amfibienii din Europa sunt pe cale de dispariție. Or, biodiversitatea constituie un patrimoniu natural care trebuie păstrat și transmis generațiilor viitoare.

Rețeaua Natura 2000 a fost lansată în anul 1979, când UE a adoptat primul act legislativ important în domeniul protecției naturii. În anul 1989, a fost creat un instrument special pentru protecția mediului natural al Europei – Reţeaua Emerald – care în prezent are aprobate 61 de situri Emerald. Acestea urmează să asigure conservarea a 154 de specii de plante şi animale și 38 de habitate protejate la nivel european, care se regăsesc pe teritoriul Republicii Moldova.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu