fbpx

Noi cazuri de pestă porcină africană. ANSA vine cu recomandări

 Noi cazuri de pestă porcină africană. ANSA vine cu recomandări

Sursa foto: gazetavalceana.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Două cazuri de pestă porcină africană (PPA) au fost înregistrate recent, în raioanele Ungheni și Cahul, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA)

La 31 iulie anul curent, prin testări de laborator a fost confirmată prezența virusului PPA în probele recoltate de la porci domestici, în exploatația comercială de porcine, amplasată în extravilanul localității Petrești, raionul Ungheni și în exploatația non profesională din extravilanul localității Câșlița Prut, raionul Cahul.

Comisiile pentru situații excepționale ale raioanelor Ungheni și Cahul au aprobat planuri de măsuri complexe de combatere a pestei porcine africane, fiind în desfășurare acțiuni de eradicare a focarelor, cu implicarea tuturor structurilor raionale și a specialiștilor de la nivelul central al ANSA.

În jurul focarelor au fost stabilite zone de restricții (zona de protecție – 3 km şi zona de supraveghere – 10 km). Astfel, a fost restricționată mișcarea porcilor din fermele comerciale din aceste zone, precum și mișcarea porcilor din exploatații non profesionale din întreg arealul raioanelor afectate, dar și comercializarea cărnii obținute de la aceste porcine.

Sursa foto: primariacostestiag.ro

ANSA solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul în care porcinele lor s-au îmbolnăvit sau au pierit.

De asemenea, în contextul recoltării cerealelor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă fermierii să evite hrănirea porcilor cu cereale proaspăt recoltate. Acestea ar putea fi contaminate de către mistreți cu virusul PPA. Nu este recomandat să utilizăm în hrana animalelor resturi culinare, dar suntem îndemnați să respectăm cerințele minime de biosecuritate.

Tot în acest context, ANSA solicită ca cetățenii să nu procure animale fără certificate sanitar-veterinare și produse alimentare din locuri neautorizate, să nu cumpere produse alimentare din carne de porc din țările vecine, în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

Sursa foto: radioimpactfm.ro

În cazul morții și nimicirii porcilor din cauza PPA, despăgubiri vor primi doar proprietarii ale căror animale au fost identificate și înregistrate în conformitate cu prevederile Legii nr. 231/2006 privind identificarea și înregistrarea animalelor.

De asemenea, ANSA este dispusă să acorde recompense în valoare de 50 de euro persoanelor care au anunțat că au depistat cadavre de mistreți și să indice locul în care se află aceste cadavre. 50 de euro este suma care va fi oferită pentru fiecare cadavru notificat.

Pe parcursul anului 2023, în Republica Moldova au fost înregistrate 17 focare de pestă porcină africană, dintre care 14 – la porcii domestici, iar 3 – la mistreți. Au fost nimiciți din cauza bolii 334 de porci și 21 de mistreți.

În anii 2020 – 2022 au fost notificate 27 de focare, dintre care 21 – la porcii domestici și 6 – la mistreți. Din cauza maladiei, au fost nimiciți 31 333 de porci domestici și 176 de mistreți.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari