fbpx

Oportunitate: Atelier de jurnalism radio pentru jurnaliștii de mediu

Susține Ecopresa, distribuie!

Jurnaliștii de mediu din Republica Moldova sunt invitați să aplice la un atelierul de jurnalism radio organizat de Pelicam.  Atelierul se va desfășura pe 12 – 19 iunie 2016 la…

Potrivit organizatorilor, vor fi selectați 10 jurnaliști francofoni sau anglofoni provenind din următoarele zece țări: Albania, Armenia, Bulgaria, Macedonia, Ungaria, Kosovo, Moldova, Turcia, România și Ucraina. Aceștia,  vor realiza reportaje radio sub îndrumarea lui Julien Trambouze, jurnalist la Radio France și profesor de jurnalism la Universitatea Aix-Marseille. Ulterior, reportajele radio vor fi difuzate în timpul festivalului Pelicam după care vor fi puse la dispoziția partenerilor pentru o difuzare mai largă.

Participanții pot alege una dintre următoarele teme:

  • 1.       Evoluția situației mediului în Delta Dunării în ultimii 20 de ani. Care sunt semnele acestei evoluții? Delta e mai bine protejată ca înainte sau nu? Care sunt principalele riscuri care amenință degradarea deltei?
  • 2.       Cum se recoltează trestia din deltă și la ce folosește?
  • 3.       Pescuitul profesionist e compativil cu statutul de rezervație a biosferei? În ce condiții?
  • 4.       Turismul e o șansă sau o amenințare la adresa deltei?
  • 5.       Viața în Delta Dunării. Care sunt particularitățile și adaptările locale în ce privește viața de zi cu zi într-o zonă umedă ca Delta Dunării?
  • 6.       Rolul locuitorilor în protejarea naturii și deltei. Ce practici locale merită conservate și dezvoltate?

Menționăm că participanții trebuie să fie masteranzi sau tineri profesioniști de până în 35 de ani. Ei vor învăța să dezvolte scrierea unui reportaj radio, să înregistreze pe teren și să monteze materialul final. Selecția va fi făcută de un juriu care va pune accent pe motivația candidatului. Participanții vor realiza un reportaj pe marginea uneia dintre temele de mai sus. Este nevoie de stăpânirea limbii franceze sau engleze.

Organizatorii vor suporta cheltuielile complete de participare în limita bugetului disponibil și vor elibera scrisori de invitație în cazurile în care este nevoie de viză.

Data limită de aplicare este 25 mai 2016.

Dosarul format din CV și scrisoare de motivație va fi trimis la razvan.dumi@gmail.com

Pentru mai multe informații consultați site-ul pelicam.ro.

Pelicam este primul festival internațional de film dedicat tematicii de mediu. Cea de-a cincea ediție a festivalului va avea loc la Tulcea, la gura Deltei Dunării. Pelicam este membru al Green Film Network, rețeaua internațională a festivalurilor de film de mediu.

Atelierul este organizat de Pelicam  în parteneriat cu Organizația Internațională a Francofoniei, Centrul Regional Francofon pentru Studii Avansate în Științe Sociale și Agenția Universitară a Francofoniei.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!