Green Report: Riscul nuclear rămâne scăzut, chiar dacă forțele ruse au câștigat controlul asupra centralei de la Cernobîl
Forțele ruse au câștigat controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina, iar rapoartele despre incendiile de la fața locului au generat îngrijorări cu privire la eliberarea de material radioactiv din centrală. Fizicienii spun însă că riscul nuclear ca urmare a deteriorării accidentale este minim, scrie Green-Report.
Nika Melkozerova, jurnalist la NewVoiceUkraine, relatează că forțele ruse au ajuns la Cernobîl, unde au întâmpinat „rezistență înverșunată” din partea soldaților ucraineni. Un cercetător care monitorizează emisia continuă de neutroni din reactor pentru a măsura siguranța a vorbit cu New Scientist pe 24 februarie și a spus că personalul de la Cernobîl era în siguranță. „Intrarea [Cernobîl] este controlată de ruși. Nu intră înăuntru”, spune el.
Ministerul de Externe al Ucrainei a postat pe Twitter că acțiunile Rusiei ar putea „provoca un alt dezastru ecologic”, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat pe Twitter: „Apărătorii noștri își dau viața pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete”.
Oamenii de știință care monitorizează centrala funcționau deja ca un echipaj de mentenanță din cauza pandemiei de COVID-19. Un om de știință de la Cernobîl, care a lucrat la planuri de izolare la Cernobîl, a declarat pentru New Scientist pe 22 februarie, înainte de invazie, că lucrările de monitorizare vor continua și că toate sistemele de siguranță ale fabricii funcționează bine, dar că procesarea datelor științifice a fost parțial suspendată. „Avem timp”, a spus el. „Conform estimărilor mele, creșterea neutronilor, dacă este cazul, ar putea fi simțită abia în aprilie. Numai după aceea putem judeca tendințele actuale – dacă este aplatizată sau în continuare în creștere.”
Dar Bruno Merk de la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie, spune că riscul ca material nuclear să fie eliberat din reactorul în descompunere ca urmare a conflictului este scăzut. „Cred că atâta timp cât nu există un atac deliberat, riscul este relativ scăzut. Dacă este un act deliberat, acest lucru este posibil”, a spus el.
Merk consideră că o scurtă întrerupere a monitorizării este puțin probabil să provoace probleme: „Este o situație stabilizată. Cred că, dacă oamenii de știință nu observă acest lucru în următoarele câteva luni, ceea ce este, din punctul meu de vedere, este un interval de timp rezonabil, nu există riscuri cu adevărat mari. Da, pe termen lung, este important să observăm ce se întâmplă. Este important să existe avertismente timpurii, dar cred că unele dintre informații pot fi accesibile chiar și de la distanță. Nimic nu se va întâmpla pe termen scurt.”