fbpx

Cui aparține barajul de la Naslavcea? Precizările ministrei Mediului

 Cui aparține barajul de la Naslavcea? Precizările ministrei Mediului
Susține Ecopresa, distribuie!

Deși Moldova nu are acces la barajul de la Naslavcea, pe acte acesta nu aparține Ucrainei. Potrivit ministrei Mediului, Iuliana Cantaragiu, barajul este obiect al negocierilor, și acesta nu a fost încă cedat Ucrainei. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

Deși, în spațiul public s-a vorbit că Ucraina a revendicat barajul de la Naslavcea prin protocolul semnat de ex- premierul Moldovei, Vlad Filat, şi omologul său de la Kiev, Iulia Timoşenko, acest lucru nu a fost încă făcut, susține Cantaragiu.

„A fost semnat un protocol, dar nu a fost nominalizat ce anume se recunoaște, urma ca un follow up să fie și o listă care să fie atașată”, a declarat Cantargiu și declarând că din câte știe ea, acest lucru nu a fost făcut.

Totodată, ministra Mediului afirmă că barajul, în principiu, a fost cedat de R. Moldova în anii 90. Dar, tot ea afirmă că: „în acte nu este clar” și că „este obiect al negocierilor”.  

De asemenea, Cantaragiu a menționat că pentru R. Moldova este important cum funcționează acest complex. „Indiferent dacă noi am fi proprietarul acestui baraj, e important cum funcționează  în așa mod ca să nu aducă un prejudiciu mediului”.

Precizăm că potrivit protocolului semnat de Filat și Timoșenko, cele două state se obligă să recunoască întreprinderile și alte  proprietăți ucrainene de pe teritoriul R. Moldova care s-au aflat la 1 decembrie 1990 în evidenţa ministerelor de subordonare unional-republicană.


Susține Ecopresa, distribuie!