fbpx

O companie din Coreea de Sud i-a propus Ministerului Mediului o metodă alternativă pentru reciclarea deșeurilor

Susține Ecopresa, distribuie!

Republica Moldova ar putea împrumuta din experiența Coreei de Sud în ceea ce ține de gestionarea deșeurilor. În cadrul unei întâlniri a ministrei Mediului, Iuliana Cantaragiu și a mai multor specialiști din domeniile de management a deșeurilor și de la Agenția de Mediu cu o delegație de la Seul, experții coreeni au prezentat metodele lor mai puțin tradiționale de gestionare a deșeurilor.

Potrivit reprezentanților delegației, în Coreea de Sud deșeurile sunt valorificate energetic, fiind tratate la un loc, fără să fie colectate separat. „În general, procesul de gestionare a deșeurilor poate fi destul de costisitor și nociv, dacă nu este realizat corespunzător. Am hotărât să prezentăm Ministerului Mediului Republicii Moldova tehnologii diferite de cele tradiționale, pentru valorificarea energetică a deșeurilor, testate și exploatate deja pe larg în Coreea de Sud și care au un grad foarte redus de poluare. În plus, sunt economicoase din punctul de vedere al resurselor energetice. În unele țări dezvoltate precum Germania există industrii unde cantitatea de gaze extrase din deșeuri acoperă consumul de gaze al fabricilor”, a menționat JongMun Lim, șeful delegației Coreei de Sud. 

Delegația coreeană a venit cu câteva prezentări video ale utilajului și schemei procesului de reciclare a deșeurilor din Coreea de Sud. „Această metodă ar reflecta un nivel zero de poluare, comparativ cu alte tehnologii”, susțin reprezentanții coreeni. 

Într-un comunicat al Ministerului mediului se explică metoda de reciclare: în recipientul utilajului, cu o capacitate de până la 10 tone, se introduc deșeurile nesortate, de la fabrici și alte deșeuri municipale, timp de o oră se produce o tonă de gaze. În opinia reprezentanților coreeni, temperatura de ardere de cel puțin 1300°C este mult mai inofensivă din perspectiva poluării aerului, comparativ cu piroliza – ce prevede topirea deșeurilor la temperaturi de maximum 600°C.  

Există, totuși, niște condiții pentru buna funcționare a tehnologiei – gradul de umiditate al deșeurilor trebuie să nu depășească 20%. Se știe însă că fracția organică a deșeurilor (deșeurile alimentare) în Republica Moldova, cu umiditatea cea mai înaltă, constituie până la 55% din totalul deșeurilor. Ponderea fracției umede fiind mult mai mică în Coreea, de până la 35%. Respectiv, pentru Moldova ar fi necesar un consum de energie în plus pentru uscarea gunoiului.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu