fbpx

Cinci elicoptere din Republica Moldova au fost îndreptate în sudul Turciei pentru a participa la stingerea incendiilor forestiere

 Cinci elicoptere din Republica Moldova au fost îndreptate în sudul Turciei pentru a participa la stingerea incendiilor forestiere

Sursa: moldova.europalibera.org

Susține Ecopresa, distribuie!

O companie din Republica Moldova a trimis cinci elicoptere în Turcia pentru a participa la operațiunea de stingere a incendiilor din regiunea de sud a Turciei.  Anunțul a fost făcut de Ambasada Republicii Moldova în Turcia.

„Pe 4 august curent, ambasadorul R. Moldova în Turcia, Dmitri Croitor a avut o discuție telefonică cu președintele companiei din R. Moldova, care a îndreptat cinci elicoptere în Turcia, pentru a participa la operațiunea de stingere a incendiilor din regiunea de sud a țării”, se menționează într-o postare pe pagina de Facebook a Ambasadei R.Moldova în Republica Turcia.

231373673_916995905551389_4397251278379744619_n

În cadrul discuției telefonice, președintele companiei a comunicat că, echipajele de zbor, din care fac parte cetățeni ai R.Moldova sunt în siguranță.

La rândul său, Ambasadorul a adus mulțumiri acțiunilor de susținere din partea companiei din RM, în aceste clipe de grea încercare pentru poporul turc, remarcând că, astfel de acțiuni contribuie la solidificarea parteneriatului strategic dintre ambele state. Totodată, a fost remarcat că, Ambasada a purtat discuții cu Consulii Onorifici ai RM în Antalya, Alanya și Marmaris, care sunt gata să acorde asistență cetățenilor moldoveni, în caz de necesitate.

În legătură cu incendiile forestiere din sudul Turciei, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a informat pe 1 august că prin intermediul liniei telefonice de urgență, constituite la Ambasada R.Moldova la Ankara au fost procesate mai multe solicitări parvenite din partea cetățenilor R.Moldova, cărora li s-a oferit asistența informațională și consulară.

Potrivit MAEIE, un grup de 7 cetățeni moldoveni a contactat misiunea diplomatică în vederea organizării repatrierii din Marmaris. Astfel, aceștia vor ajunge în R. Moldova cu un autocar pus la dispoziție de compania de turism responsabilă de sejur.

Comisia Europeană a anunţat miercuri că va trimite avioane, elicoptere şi pompieri către Italia, Grecia, Albania şi Macedonia de Nord pentru a sprijini aceste ţări în lupta împotriva incendiilor.

Uniunea Europeană a trimis deja trei bombardiere cu apă în Turcia, afectată de cele mai grave incendii din ultimul deceniu. Incendiile, în care au murit opt oameni, devastează păduri şi terenuri agricole, precum şi zone locuite din regiunile de coastă.

Turcia s-a luptat cu o serie de dezastre provocate de condițiile meteorologice extreme în această vară, inclusiv inundațiile fulgerătoare de săptămâna trecută care au ucis șase persoane în regiunea Mării Negre.

Incendiul forestier a izbucnit pe data de 28 iulie în regiunea Manavgat din Antalya, Turcia, din cauza vântului puternic și a temperaturilor ridicate. La fața locului au intervenit echipe de pompieri care luptă cu focul atât pe cale terestră, cât și aeriană.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!