VIDEO: Fluturele ce seamănă cu pasărea colibri – o insectă fascinantă și un polenizator prețios
„Sădim păduri, NU săpăm cariere”. Locuitorii din Delacău anunță organizarea unui marș de protest
Locuitorii satului Delacău anunță organizarea unui marș pașnic prin care să spună “Nu” distrugerii ecosistemului satului. Marșul urmează să aibă loc vineri, 24 ianuarie, după adunarea locuitorilor satului, cu genericul „Sădim păduri, NU săpăm cariere”.
Potrivit inițiatoarei evenimentului, Svetlana Pavaloi, în cadrul adunării urmează a fi inițiată o petiție către toate instituțiile de resort pentru a stopa deschiderea unei noi cariere de nisip.
„Nu putem să permitem deschiderea de noi cariere desupra satului, fiindcă există mari pericole de distrugere a tot ce a mai rămas. Invităm și băștinașii care locuesc în alte sate/orașe pentru a apăra locurile copilăriei, mormintele părinților și apele din izvoare. Vom face un marș pașnic și vom spune un categoric NUUUU ! distrugerii ecosistemei din zona noastră”, se spune în anunțul publicat pe pagina satului pe o rețea de socializare.
Doritorii de a participa, pot afla actualizări pe pagina evenimentului. Agenda preventivă a adunării este următoarea:
12.00 – Adunarea cetățenilor în fața clubului;
12.10 – Înregistrarea participanților;
12.30 – Scrierea unei petiții către toate ministerele de resort;
12.50 – Colectarea semnăturilor;
13.00 – Marșul spre locul unde vom sădi pădure;
14.00- Discuții, opinii, propuneri;
14.30 – Plecarea acasă.
Precizăm că Gheorghe Vasilița primarul satului, spune că imediat după ce a câștigat alegerile, a convocat o adunare generală a satului, unde împreună cu membrii consiliului local, au hotărât să interzică vinderea oricărei bucăți de pământ din patrimoniul satului pe o perioadă de 100 ani. De asemenea, a bătut la ușile tuturor instituțiilor de resort, inclusiv la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, solicitând retragerea autorizaţiei de exploatare a noii cariere. Deși deocamdată demersurile sale nu au fost încununate de succes, primarul nu se dă bătut și e dispus să continue lupta pentru conservarea piscului panoramic, mai ales pentru că acolo, pe o suprafață de 2 hectare, există un sit arheologic datând din epoca romană, unde au fost descoperite locuinţe de suprafaţă, instalaţii de foc, gropi de provizii şi un bogat material arheologic. Mai multe detalii despre cariera din Delacău citiți AICI.