fbpx

„Nazar Drums”: de la pasiune la afacere

 „Nazar Drums”: de la pasiune la afacere

Mihail Nazar. Foto: Arhiva personală

Susține Ecopresa, distribuie!

Un pasionat de producerea instrumentelor muzicale de percuție, dintr-o localitate din Nordul Republicii Moldova, a pus pe picioare o afacere internațională. Mihail Nazar din satul Ciolacu Nou, raionul Fălești, vinde lunar pe Amazon, Etsy, Ebay până la o sută de instrumente muzicale produse în propriul atelier. 

Afacerea neobișnuită de confecționare a instrumentelor a fost numită „Nazar Drums”, după fondatorul ei, acum 10 ani.

Am discutat cu Mihail pentru a înțelege cum a reușit să creeze o afacere atât de rar întâlnită în Republica Moldova.

Foto: Arhiva personală
Foto: Arhiva personală

Povestea lui Mihail Nazar începe din adolescență. A fost inspirat de aventurile verilor mai mari: călătoreau cu autostopul în țări străine. În aceste escapade, au descoperit farmecul spectacolelor de foc, lumini și tobe. După ce s-au întors în Moldova, au început să se implice în această direcție în Chișinău.

Fascinația pentru sunet și ritm a crescut odată ce Mihail a început să studieze domeniul. „Fiind mereu în preajma lor ca frate mai mic, am început și eu să mă ocup treptat de acest lucru. La 18 ani, am construit prima tobă, chiar dintr-un copac rupt din pădure. Am tăiat o bucată din el cu un ferăstrău de metal, am adus-o acasă și într-o lună am făcut toba mea proprie.”

Cum a început afacerea „Nazar Drums”?

În 2013, Mihail și-a construit atelierul, chiar în curtea casei părintești din satul Ciolacu Nou. Pe atunci, echipamentul era foarte scump. Pentru că Mihail era la început de cale, a avut probleme financiare.

Atelierul „Nazar Drums”. Foto: Arhiva personală
Atelierul „Nazar Drums”. Foto: Arhiva personală

„La început, am lucrat singur timp îndelungat, vânzările erau puține fiindcă nu eram cunoscuți încă pe piață. În prezent, echipa noastră este mai mare, lucrez cu ei și mă ocup de sarcini mai generale, cum ar fi aprovizionarea cu materiale și gestionarea acestora.”

Echipa de lucru „Nazar Drums”. Foto: Arhiva personală
Echipa de lucru „Nazar Drums”. Foto: Arhiva personală

„Nazar Drums” a contribuit la reducerea șomajului în satul natal

Cu trecerea anilor, localnicii din Ciolacu Nou s-au obișnuit cu activitatea „Nazar Drums”.  Unii chiar doresc să lucreze alături de echipa lui Mihail. „Oamenii din zonă știu că ne ocupăm cu asta, iar noi avem și o anumită misiune: de a oferi locuri de muncă oamenilor. În principiu, oamenilor le place ceea ce facem, pentru că ne văd des bătând în tobe în centrul satului sau la diferite evenimente și festivaluri.” 

Festivalul Art Labyrint. Foto: Arhiva personală
Festivalul Art Labyrint. Foto: Arhiva personală

Festivalul IarmarEco 2018. Foto: IarmarEco

Festivalul IarmarEco 2018. Foto: IarmarEco                                                                                                                                                                    

Festivalul Ziua Mediului 2023. Foto: UNDP Moldova
Festivalul Ziua Mediului 2023. Foto: UNDP Moldova

Mihail Nazar vinde instrumente celor pasionați de yoga, dar și muzicienilor amatori ori profesioniști.

Mihail Nazar produce în atelierul său diverse tipuri de instrumente. Cele mai multe sunt exotice. De exemplu, tobă șamanică, tamburină, ocean drum (tobă oceanică), clopoței tubulari.

Instrumentele muzicale pe care le produce Mihail și echipa sa. Foto: Arhiva personală
Instrumentele muzicale pe care le produce Mihail și echipa sa. Foto: Arhiva personală

Instrumentele exotice „Nazar Drums” se bucură de o popularitate în rândul celor care fac yoga, printre organizatorii de meditații muzicale și ai evenimentelor legate de sunet. „Le achiziționează, dar vin la noi și persoanele interesate de ezoterism și șamanism. În general, și oamenii simpli le procură, deoarece instrumentele sunt deosebite și te poți bucura de ele jucând la ele fără să ai studii în domeniu”.

Sesiune de meditație la festivalul Art Labyrint 2023. Foto: Daniel Sunny Art
Sesiune de meditație la festivalul Art Labyrint 2023. Foto: Daniel Sunny Art

Cu o echipă bună de marketing, afacerea atrage destule comenzi, ceea ce îl menține ocupat pe Mihail Nazar în atelier. „Nu pot să spun că avem clienți foarte frecvent, dar nici foarte rar. Avem suficiente cereri pentru a ne menține activitatea și a ne bucura de ceea ce facem. În ultimii câțiva ani, ne ocupăm cu marketingul serios. Avem o echipă bună, în medie, putem avea 50 de vânzări pe lună, poate chiar 100 de vânzări pe lună.”

Mihail și cu fratele său, Alexandru care se ocupă de activitatea de marketing al afacerii. Foto: Arhiva personală
Mihail și vărul său Alexandru, care se ocupă de activitatea de marketing. Foto: Arhiva personală

„Nazar Drums” – relaxare și liniște

„În trecut, desfășuram ședințe de meditație, se adunau grupuri de oameni care se întindeau pe podea, închideau ochii și eu între timp cântam la instrumente. Aceasta cu siguranță relaxează, persoana uită de probleme. 

În principiu, dacă iei o tobă și începi să cânți, pătrunzi într-o stare de meditație și liniște. Psihicul se relaxează și începi să te deconectezi complet. Aceste vibrații afectează pozitiv ființa umană, poate chiar vindecă, cred că asta poate fi puțin exagerat, depinde de persoană.”

Foto: Arhiva personală
Foto: Arhiva personală

Cum a ajuns să vândă pe Amazon și Ebay?

„La începutul afacerii, publicul nostru principal era din Ucraina, deoarece am călătorit prin Ucraina la festivaluri și am vândut instrumentele mele acolo, mi-am făcut mulți prieteni, cunoștințe, colegi din aceeași industrie, care sunt muzicieni și toboșari și ulterior mi-au cumpărat instrumentele. Dar când a început războiul, oamenii au încetat să le mai cumpere. Apoi, a intervenit fratele meu, Alexandru, care se ocupă de vânzări pe site-uri, precum AmazonEtsyeBay. Vânzările au crescut semnificativ”.

„La tobele mele se joacă în Australia și în S.U.A”. Foto: Pavel Zingan
„La tobele mele se joacă în Australia și în SUA”. Foto: Pavel Zingan

Ne implicăm în activități de mediu la nivel local

În timpul liber, Mihail și echipa sa se implică în activități de protecție a mediului și colaborează cu autoritățile locale, cu organizațiile non-profit pentru a face localitatea Ciolacu Nou un loc mai verde și mai curat.

„Plantăm copaci. De asemenea, împreună cu vecinul meu, Vasili Cozmac, care a înființat o organizație non-profit numită „Frunză Verde”, particip în mod constant la acțiuni de salubrizare. Acum planificăm să elaborăm un proiect legat de colectarea PET-urilor și să îndemnăm oamenii să le sorteze pentru reciclare. Deci, într-un fel, ne implicăm în activități ecologice aici, la nivel local”.

Mihail Nazar la o acțiune de plantare din 2022. Foto: Arhiva personală
Mihail Nazar la o acțiune de plantare din 2022. Foto: Arhiva personală

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Servicii noi pentru o presă de mediu sustenabilă”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului „Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.

                                         
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ludmila Hițuc