fbpx

Moldova va accesa fonduri din partea Guvernului Japoniei pentru dezvoltarea unui mediu sănătos și durabil

 Moldova va accesa fonduri din partea Guvernului Japoniei pentru dezvoltarea unui mediu sănătos și durabil

Imagine simbol

Susține Ecopresa, distribuie!

Republica Moldova va accesa fonduri pentru finanțarea necesităților de dezvoltare a unui mediu sănătos și durabil din partea Guvernului Japoniei. În acest sens, ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, va semna un memorandum de cooperare privind Mecanismul Comun de Creditare între Guvernul Japoniei și Guvernul Republicii Moldova. 

Mecanismul Comun de Creditare va spori nivelul cooperării bilaterale în abordarea schimbărilor climatice. În special, în ceea ce privește menținerea creșterii temperaturii medii globale sub 2°C peste nivelurile preindustriale, dar și eforturile pentru a limita creșterea temperaturii la 1,5 °C peste nivelurile preindustriale.

Documentul prevede facilitarea difuzării tehnologiilor, produselor, sistemelor, serviciilor și infrastructurii de decarbonizare de vârf. Astfel, va contribui la reducerea sau eliminarea emisiilor de gaze cu efect de seră și la dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.

După semnarea Memorandumului, vor fi identificate propuneri de proiecte care generează reduceri de emisii. Acestea vor fi examinate de către un Comitet mixt format din reprezentanți ai ambelor părți. Comitetul mixt va stabili procedurile de implementare a proiectelor bilaterale, va identifica metodologiile și va examina documentația de proiect, va efectua monitorizarea, va asigura validarea și verificarea reducerilor obținute pe parcursul implementării proiectelor. Deoarece ambele părți au Contribuții Naționale Determinate și declarate la CONUSC, reducerile de emisii vor fi partajate de comun acord la raportarea realizării angajamentelor.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu