fbpx

Energie curată pentru țările Parteneriatului Estic: Comisia Europeană a lansat a doua fază a programului EU4Energy

 Energie curată pentru țările Parteneriatului Estic: Comisia Europeană a lansat a doua fază a programului EU4Energy

Foto simbol: EU4Energy

Susține Ecopresa, distribuie!

Comisia Europeană a lansat a doua fază a programului EU4Energy pentru țările Parteneriatului Estic, care va finaliza în decembrie 2024. Programul își propune să contribuie la dezvoltarea unor cadre legislative și de reglementare solide în domeniul energiei, pentru a sprijini tranziția regiunii către o energie curată și liberalizarea piețelor sale de energie.

Cetățenii din țările Parteneriatului Estic vor beneficia de dezvoltarea unui mediu propice pentru investiții în energie durabilă, de prioritizarea proiectelor de infrastructură și creșterea pieței regionale de integrare și a comerțului intra-regional.

EU4Energy este finanțat de Uniunea Europeană cu un buget total de 8,5 milioane EUR. Programul accentuează importanța colaborării și cooperării dintre UE, partenerii de implementare și instituțiile beneficiare în realizarea reformelor și livrarea unor beneficii concrete pentru cetățeni.

Programul, de asemenea, promovează implicarea cetățenilor PaE în activitățile și reformele sale prin consultări și mese rotunde, precum și o serie de campanii de abilitare și implicare directă a cetățenilor. Un accent deosebit al programului este pus pe egalitatea de gen, subliniind importanța implicării femeilor în sectorul energetic și potențialul lor în preluarea rolurilor de conducere. 

„Realizările EU4Energy subliniază până în prezent angajamentul țărilor Parteneriatului Estic și al cetățenilor față de valorile europene. Este important să subliniem rolul lor – Uniunea Europeană poate oferi asistență cu expertiza sa, dar transformarea recomandărilor noastre în acțiuni depinde de guverne și de cetățeni. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm colaborarea cu partenerii noștri estici pentru a accelera tranziția către o energie curată”,

a declarat Dr. Michael Rupp, lider de echipă pentru Pactul Ecologic European și Conectivitate în Vecinătatea Estică, DG NEAR.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!