fbpx

Accizele la motorina utilizată de agricultori vor fi compensate de Guvern în cuantum de până la 100%

Susține Ecopresa, distribuie!

Întreprinderile agricole mici și mijlocii vor beneficia de compensare până la 100% din accizele la motorina utilizată în anul 2022. Accizele vor fi compensate de către Guvern, anunță prim-ministra Natalia Gavrilița. Potrivit șefei Cabinetului de miniștri, angajamentul a fost făcut ieri în cadrul ședinței de lucru cu reprezentanții unei asociații de fermieri și agricultori.

Compensarea va fi făcută inclusiv retroactiv, adică pentru cheltuielile efectuate începând cu 1 ianuarie 2022. Printre beneficiari se vor număra aproape 14 mii de întreprinderi agricole.

Producătorii agricoli mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30% sau 894 lei/tonă, iar întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de compensarea accizei în valoare de până la 100% sau 2980 lei/tonă.

Am punctat că domeniul agricol rămâne prioritar, o dovadă în acest sens fiind și acțiunile întreprinse până acum de executiv. Susținerea agricultorilor s-a văzut foarte clar atunci când am crescut fondul de subvenționare a agriculturii cu 60%. În funcție de veniturile bugetare și resursele pe care reușim să le mobilizăm pe partea partenerilor externi, vom continua această politică de susținere a agricultorilor”, a declarat Natalia Gavrilița.

Costul acestor acțiuni este aproximativ 277 milioane lei.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu