fbpx

Prima stație de monitorizare a calității aerului în regim online din Moldova. Va măsura concentrația a cinci poluanți

 Prima stație de monitorizare a calității aerului în regim online din Moldova. Va măsura concentrația a cinci poluanți

Foto: Facebook/Agenția de Mediu

Susține Ecopresa, distribuie!

Prima stație automată de monitorizare a calității aerului atmosferic de tip trafic din Republica Moldova a fost inaugurată și pusă în funcțiune la Chișinău. Este prima stație care monitorizează în regim online calitatea aerului din țară

Stația a fost donată Republicii Moldova de către Guvernul Germaniei, prin intermediul Agenției de Cooperare a Germaniei (GIZ). „Astfel se pune primul pilon în crearea rețelei naționale de monitorizare a calității aerului atmosferic. Este un pas înainte pentru Republica Moldova în dezvoltarea sa și în apropierea de standardele Uniunii Europene în ceea ce privește protecția aerului atmosferic”, a declarat Iuliana Cantaragiu, Ministra Mediului.

Oficialul a mai subliniat că dezvoltarea unei astfel de rețele este prevăzută în Legea privind calitatea aerului atmosferic, care transpune integral directivele europene de mediu. Datele care vor fi furnizate în baza acestei monitorizări vor sta la baza procesului decizional de nivel național, dar și de nivel local, pentru a crește calitatea aerului atmosferic în localități urbane.

„De exemplu, astfel de politici pot fi dezvoltarea transportului public, restricționarea traficului în anumite ore ale zilei pe anumite străzi. La nivel național, sunt necesare 18 stații de monitorizare în regim online a calității aerului. În continuare, discutăm și despre alte proiecte pentru a aduce donații de stații de monitoring, în scopul creării acestei rețele naționale”, a specificat ministra.

Potrivit Iulianei Cantaragiu, stația măsoară, în regim permanent, cinci indicatori privind calitatea aerului, iar în baza acestor date se poate observa cum se schimbă calitatea aerului în funcție de traficul din Capitală pe parcursul zilei și al nopții. „Este o plus-valoare pentru Republica Moldova, pentru instituțiile de mediu și pentru procesul decizional, pentru ca să asigurăm o calitate mai bună a aerului, iar aceasta înseamnă protecția sănătății populației”, a adăugat ministra.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Ulrich Kinne, a subliniat că aerul curat este esențial pentru sănătatea oamenilor, deoarece cu fiecare respirație inhalăm particule foarte fine. „Atunci când aerul este poluat, în special cu particule în suspensie produse de transport, industrie sau centrale electrice, acestea pot ajunge adânc în plămâni și pot duce la boli respiratorii. Acest lucru poate însemna, de asemenea, o scurtare a duratei de viață a persoanelor expuse la acești poluanți”, a atenționat ambasadorul.

Foto: Facebook/Agenția de Mediu

Mai aproape de standardele europene

Ca parte a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană (UE) semnat în 2014, Republica Moldova s-a angajat să transpună o serie de directive ale UE în legislația națională. Aceasta include directiva Parlamentului European privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa. „Prin urmare, Moldova trebuie să efectueze o monitorizare amplă a calității aerului și să depună eforturi pentru a atinge un nivel sub valorile-limită ale UE. Pentru a reduce poluarea aerului, în primul rând în orașe, sunt necesare măsuri în special în domeniul transporturilor. Acest lucru este relevant și pentru Republica Moldova, unde calitatea aerului depășește limitele obligatorii ale UE”, a subliniat Ulrich Kinne.

Diplomatul german a mai precizat că, în cadrul Programului regional de dezvoltare a capacităților pentru politici climatice, finanțat de Inițiativa Internațională a Germaniei privind Clima din cadrul Ministerului Federal al Mediului, Germania oferă sprijin Ministerului Mediului al Republicii Moldova pentru implementarea directivelor UE în domeniul calității aerului, prin intermediul GIZ. „Una din direcțiile de suport vizează elaborarea strategiei și a proiectului de lege privind calitatea aerului, în conformitate cu cerințele UE. Printr-un efort comun cu Ministerul Mediului, noua lege privind calitatea aerului a fost adoptată în aprilie anul curent, iar acest lucru demonstrează disponibilitatea Guvernului Republicii Moldova de a promova un mediu mai bun și o legislație mai apropiată de aquis-ul UE”, a spus Ulrich Kinne.

Ambasadorul a detaliat că aceasta este prima stație de monitorizare din Moldova care îndeplinește cerințele UE. „Stația a fost instalată la Chișinău și este gata să-și înceapă operațiunile. În ultimele luni, experții germani au instruit specialiști de mediu din Republica Moldova în gestionarea și operarea acestei stații, mai întâi în Germania și apoi la Chișinău. Agenția de Mediu din Republica Moldova va putea să colecteze informațiile necesare și să își dezvolte în continuare capacitățile în domeniul calității. Odată cu începerea operațiunilor, transmiterea în timp real a datelor privind calitatea aerului măsurat în stație va contribui la sensibilizarea populației și a autorităților publice, pentru a spori aplicarea legislației și pentru a promova protecția sănătății umane”, a menționat diplomatul german.

Foto: Facebook/Agenția de Mediu

Aerul poluat produce anual 7 milioane de decese

Oscar Zarzo, reprezentant al Agenției pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), care a organizat cursuri de instruire pentru specialiști de mediu din Republica Moldova, a spus că impactul pandemiei COVID-19 și al războiului din Ucraina ne-a arătat cât de imprevizibile pot fi schimbările și cum ne pot afecta viața.

„În această situație, calitatea aerului pare a fi o problemă mai mică, dar nu trebuie să uităm că o proastă calitate a aerului duce la boli și la decese premature în multe țări. Organizația Mondială a Sănătății estimează că poluarea aerului cauzează în jur de 7 milioane de decese premature pe an în toată lumea. În acest context, UE a stabilit un set de reguli și standarde cu privire la calitatea aerului, care, în baza Acordului de Asociere Republica Moldova-UE, sunt obligatorii pentru membrii săi. Ca o cerință a Acordului de Asociere, Moldova trebuie, de asemenea, să se ralieze la aceste regulamente”, a subliniat responsabilul de la GIZ.

În acest proiect, GIZ a oferit suport Ministerului Mediului al Republicii Moldova pentru ca să transpună directivele UE în legislația națională în domeniul calității aerului și al emisiilor industriale. Pe lângă suportul privind dezvoltarea proiectelor de lege și a regulamentelor, GIZ asigură și consolidarea capacităților Ministerului Mediului și Agenției de Mediu, pentru implementarea acestor directive. „Odată cu funcționarea stației, vor fi colectate date sigure cu privire la calitatea aerului, ceea ce va susține Moldova și orașul Chișinău să înțeleagă concentrația poluanților și, astfel, să planifice și să implementeze măsurile necesare pentru a proteja sănătatea umană”, a precizat Oscar Zarzo.

Expertul internațional în domeniul mediului, Ulrich Zimmermann, a atenționat că poluanții nu cunosc frontiere naționale sau uniuni politice. „Stația este dotată cu tehnologii informaționale și dispozitive de monitorizare în conformitate cu standardele europene, pentru a măsura concentrația de oxizi de azot, ozon, dioxizi de sulf și monoxid de carbon, care sunt cei mai pertinenți poluanți în zonele de monitorizare afectate de trafic. Stația măsoară permanent și datele de măsurare sunt stocate în mod automat și transmise Agenției de Mediu din Republica Moldova”, a conchis Ulrich Zimmermann.

Între 22-23 iunie, Ulrich Zimmermann și Dirk Hasse, experți internaționali în calitatea aerului, au efectuat instruiri pentru specialiștii Laboratorului de referință de mediu din cadrul Agenției de Mediu, privind mentenanța zilnică și lunară a echipamentelor din cadrul stației. Deoarece echipamentele funcționează automat, acestea necesită a fi calibrate zilnic, lunar și anual, cu ajutorul anumitor gaze.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Clara Abdullah