fbpx

VIDEO/ Activism de mediu în timpul liber. Cum Elena Perliman din Șerpeni a scos gunoiul din sat

 VIDEO/ Activism de mediu în timpul liber. Cum Elena Perliman din Șerpeni a scos gunoiul din sat
Susține Ecopresa, distribuie!

După ce a lucrat ani buni în Italia, Elena Perliman a revenit în țară și a decis să se dedice satului natal – Șerpeni, raionul Anenii Noi. Își dorea să facă o schimbare spre bine, prin propria implicare. În ajutor i-a venit un anunț pe o rețea de socializare – Asociația Obștească „Șerpenii de pretutindeni” căuta localnici dornici de a participa într-un proiect privind salubrizarea satului. „Am decis să mă implic”, ne povestește femeia. 

Elena este printre puținele activiste din Șerpeni. Are 48 de ani, lucrează la o firmă agricolă locală, iar timpul liber și-l petrece contribuind la dezvoltarea comunității. 

Am întâlnit-o într-o zi de mai, la o margine a satului. Cu zâmbetul pe buze și o energie debordantă, Elena ne-a făcut un tur al satului, explicându-ne cum a început implicarea ei în viața localității.

Cea mai mare reușită este că a putut să mobilizeze sătenii. Au scos câteva tractoare de gunoi dintr-o râpă preconizată pentru revărsarea apei care se adună în localitate după ploile puternice. Râpa se întinde de-a lungul satului, iar unde odinioară era plin de deșeuri este acum plin de verdeață și arbuști,  fără gunoaie aruncate peste tot. Totuși, Elena spune că unii oameni mai aduc aici deșeuri furajere, însă tare mult speră că acest obicei se va dezrădăcina definitiv.

După curățarea râpei, a mobilizat sătenii la salubrizarea unei gunoiști improvizate la marginea satului, iar în loc au plantat copaci. Este un teren de câțiva ari, la mică distanță de localitate.  Acolo unde înainte era plin de gunoaie care se întindeau pe zeci de metri, acum este un teren curat, plin de verdeață și arbori. Sătenii care au participat la plantare au grijă de copaci, iar, în viitor, Elena speră că aici va fi creat un mic parc pentru recreere după o zi lungă de muncă. 

Pentru a mobiliza oamenii a mers din poartă-n poartă, le-a vorbit despre impactul deșeurilor și i-a invitat să  i se alăture la acțiunile de salubrizare. 

„Oamenii ne-au ascultat, ne-au dat întrebări. O parte au venit și au ajutat, o parte au adus bani,  o sticlă de apă, niște plăcinte”, își amintește Elena, bucuroasă că a reușit să mobilizeze zeci de persoane.

În tot acest timp, familia a susținut-o, iar prietenii care la început se uitau sceptic – s-au alăturat și ei și au participat cot la cot la diverse acțiuni. 

Deși nu a întâmpinat dificultăți la organizarea activităților, totuși a primit și mesaje descurajatoare, dar, spune Elena, „nu le atragem atenția, ele vin și se duc – noi ne gândim să avem rezultate frumoase”. 

Se mândrește cu fiecare activitate în care s-a implicat, iar sătenilor și altor cetățeni, care sunt mai pasivi, le spune să nu aștepte ca cineva să meargă la porțile lor cu rugămințile, dar să se implice în viața comunității.  „Tot ceea ce facem e pentru noi, pentru copii, nepoți, pentru societatea noastră”, conchide Elena. 

Video: Ecaterina Alexandr

Text: Cristina Straton

Redactare: Lilia Curchi

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Cu atitudine pentru un mediu sănătos” la nivel național.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!