fbpx

Studiu: Moldova, printre țările cu cel mai poluat aer din Europa

 Studiu: Moldova, printre țările cu cel mai poluat aer din Europa

Foto: diez.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Republica Moldova se numără printre țările cele mai poluate din Europa, la capitolul calitatea aerului. Cel puțin asta afirmă autorii raportului anual Air Quality Life Index (AQLI). Alături de Moldova se numără și țări precum Polonia, Belarus, Slovacia, Ungaria, Lituania, Armenia, Cipru, precum și Bosnia și Herțegovina.

Sursa: aqli.epic.uchicago.edu

„Cea mai poluată zonă a Europei este partea de est a continentului”, se arată în raportul publicat în septembrie 2021. Potrivit acestuia, Polonia este cea mai poluată țară din Europa, iar zonele din jurul Varșoviei și Lodz suferă în mod deosebit de niveluri ridicate de poluare cu particule, în principal din cauza utilizării cărbunelui pentru încălzire, industrie și producerea de energie. Autorii raportului susțin că dacă ar fi îndeplinite recomandările OMS privind micșorarea poluării, atunci rezidenții din Varșovia și-ar prelungi speranța de viață cu circa 1,2 ani.

În afara Europei de Est, un nivel ridicat de poluare a aerului se găsește în zone precum Valea Po a Italiei, inclusiv orașul Milano, și în centrul industrial din Bursa din Turcia. La Milano și Bursa, locuitorii ar avea o speranță de viață mai mare cu 10 luni și respectiv 1,4 ani, dacă s-ar respecta recomandările OMS.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!