fbpx

Doi candidați admiși la concursul pentru șefia Inspectoratului pentru Protecția Mediului. Printre ei un deputat PSRM

 Doi candidați admiși la concursul pentru șefia Inspectoratului pentru Protecția Mediului. Printre ei un deputat PSRM
Susține Ecopresa, distribuie!

Unul dintre cei doi candidați admiși la concursul pentru ocuparea funcției publice vacante de șef al Inspectoratului pentru Protecția Mediului nu ar corespunde cerințelor și criteriilor de accedere în funcția vacantă. Este vorba de Mihail Paciu, care alături de Vadim Stîngaci, a fost admis la concurs, potrivit ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. La o astfel de concluzie au ajuns experții de la centrul EcoContact, după ce au analizat profilele candidaților și condițiile concursului.

Potrivit condițiilor concursului, candidații care participă trebuie să țină cont de câteva cerinţe specifice cum ar fi: studii superioare, de master sau echivalente în domeniile: ecologie, științe biologice, protecția mediului, management, juridice. Experiență profesională de patru ani în domeniile vizate, preferabil experiență managerială de cel puțin doi ani și cunoașterea unei limbi de circulațieinternațională (nivel B2).

Analizând profiele celor doi candidați, observăm că Vadim Stingaci a deținut anterior funcția de șef adjunct al Inspectoratului pentru protecția mediului, inclusiv  și funcția de Șef interimar al Inspectoratului. Potrivit ultimei declarații de avere, Stîngaci a avut un salariu de peste 137 mii de lei în 2021, iar soția sa, angajată la un birou notarial, mai puțin de 10 mii de lei.

Familia Stîngaci deține în proprietate două terenuri agricole, un apartament de 49 metri pătrați și un garaj, valoarea ultimelor două fiind de peste 263 mii de lei. În 2019, soții Stîngaci și-au procurat un automobil de 170 mii de lei, de model Volkswagen Jetta. De asemenea, Vadim Stîngaci indică că are o cotă parte din compania SA „Mega Prim”

Cel de-al doilea candidat este Mihail Paciu de meserie inginer – agronom, după ce a absolvit în 2002 Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Paciu a fost deputat în legislatura a X, fracțiunea PSRM și s-a regăsit pe lista blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor sub numărul 62, la alegerile parlamentare anticipate din 11.07.2021.  

Analizând ultima declarație de avere depusă la CEC, constatăm că în ultimii doi ani, Paciu a avut un salariu de peste 216 mii de lei de la Parlament, iar soția sa 94 de mii de lei de la gospodăria țărănească a familiei.

Paciu deține în proprietate 70 de terenuri cu destinație agricolă și 5 trenuri din intravilanul localității Bravicea, R. Orhei. De asemenea, indică o casă de locuit și câteva imobile, trei mașini, dintre care un Mercedes cumpărat cu 14 500 euro și un Nissan Qashqai de 16 800 de euro, ambele cumpărate în 2013.

De asemenea, acesta indică că este fondatorul unei Gospodării Țărănești din 2004 și deține 33% dintr-un SRL  OLD AGRO specializat în cultura legumelor, pomicultură și creșterea producției în pepenieră.

Respectiv, analizând compatibilitatea celor doi candidați cu cerințele anunțate în concurs, observă că candidatura dlui Mihai Paciu nu corespunde cerințelor și criteriilor de accedere în funcția de Șef al Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Potrivit ministerului, la 19 iulie 2021 urmează a fi desfășurată proba scrisă a concursului, iar în cinci zile e necesar desfășurarea interviului pentru această funcție. Ulterior, Comisia de Concurs a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului urmează să desemneze candidatul câștigător iar numirea în funcție este efectuată prin Ordinul Ministrului.

Precizăm că în prezent, actualul ministru Ion Perju este în exercițiu, iar  potrivit Regulamentului cu privire la organizarea şi funcționarea MADRM, conducerea ministerului este exercitată de către ministru, care numeşte în funcţii, modifică, suspendă şi încetează raporturile de serviciu (de muncă) ale conducătorilor şi adjuncţilor structurilor organizaţionale din sfera de competenţă a Ministerului, cu excepţia cazurilor în care aceasta ţine de competenţa Guvernului, în temeiul actelor normative speciale. Numirea șefului IPM, este în sfera de competență a domnului Perju.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!