fbpx

Satul Molovata, alimentat cu apă datorită unui sistem de panouri fotovoltaice

Susține Ecopresa, distribuie!

Satul Molovata de pe malul râului Nistru dispune de un sistem fotovoltaic care pune în funcțiune stația de pompare a apei și asigură, la un preț avantajos, alimentarea cu apă a gospodăriilor din localitate. Alimentarea cu apă a localității s-a făcut datorită sprijinului oferit de Suedia și PNUD. 

La prima vedere, satul Molovata ar trebui să aibă suficientă apă potabilă, fiind așezat chiar pe malul râului Nistru. În realitate, din cauza secetei și a vremii nefavorabile, localitatea se confrunta în ultimii ani cu problema aprovizionării constante a gospodăriilor cu apă. Soluția identificată a fost instalarea unui sistem fotovoltaic cu o capacitate de 24 kW pentru pomparea apei și transportarea acesteia către localitate. În acest fel, sătenii s-au gândit că ar proteja mediul și ar economisi bani pe costurile energiei. În ajutor a venit proiectul „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, implementat de PNUD cu asistența financiară a Suediei. Localitatea a participat la un concurs organizat în cadrul proiectului și a câștigat un grant în valoare de 16 mii de dolari SUA, la care a contribuit cu puțin peste 17 mii de dolari și a pus în practică soluția identificată, scrie într-un comunicat de presă al PNUD.

Sistemul fotovoltaic instalat beneficiază de un mecanism de contorizare netă, ceea ce înseamnă că surplusul de energie este livrat în rețea și ar putea fi utilizat mai apoi la necesitate, cum ar fi în perioada rece a anului, când se produce mai puțină energie de la soare.

Sătenii din Molovata nu-și amintesc să fi văzut până acum panouri solare în localitate. Mai în glumă, mai în serios, prin sat se vorbește că oamenii vor fi aprovizionați cu apă „de la soare”. „La cât de mult s-au mărit în ultima vreme prețurile, orice economie e binevenită. În plus, datorită acestei instalații, are de câștigat și imaginea localității. Sperăm să devină mai atractivă pentru tineri. Mulți pleacă peste hotare. Poate dacă ar ști că ne modernizăm, că încercăm să facem mai ușoară viața la sat, vor mai sta pe gânduri dacă să plece sau nu”, spune Zinaida Izman, trecută de vârsta pensionării.

Localitatea Molovata este una din cele 30 de comunități din Republica Moldova care au beneficiat de granturi în valoare de până la 16 mii de dolari pentru desfășurarea proiectelor menite să sporească reziliența comunităților la schimbările climatice, să reducă riscurile dezastrelor și să contribuie la dezvoltarea durabilă a localităților.

În total, în cadrul proiectului „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor” au beneficiat de sprijin financiar și mentorat pentru instalarea unor surse regenerabile de energie 26 de beneficiari de granturi, printre care antreprenoare, femei cu activitate economică în gospodării casnice și primării din raioanele Nisporeni, Călărași, Basarabeasca, Leova, Dubăsari, UTA Găgăuzia, regiunea transnistreană.

Foto: UNDP
Foto: UNDP
Foto: UNDP
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu