fbpx

Au fost publicate rezultatele investigațiilor de laborator după incendiul din portul Giurgiulești

Susține Ecopresa, distribuie!

Agenția de Mediu a făcut publice primele rezultate ale investigațiilor de laborator, efectuate în timpul incendiului de proporții izbucnit în Portul Internațional Liber Giurgiulești. Dacă probele de aer au arătat o depășire nesemnificativă pentru dioxidul de azot, atunci conținutul de fenol a depășit norma sanitară, înregistrându-se un nivel ridicat de poluare.

Potrivit instituției, urmare a incendiului care a avut loc luni, 16 ianuarie, au fost prelevate probe de aer la diferite distanțe de focar. „În urma investigațiilor de laborator, au fost identificate depășiri nesemnificative ale normei sanitare pentru dioxidul de azot de 1,2 ori. Un nivel sporit al poluării aerului s-a atestat pentru conținutul de fenol, care a depășit norma sanitară de la 2,2 pâna la 3,8 ori”, menționează Agenția de Mediu.

Agenția continuă să monitorizeze nivelul de poluare a aerului. Pe 17 ianuarie 2023, reprezentanții Laboratorului de Referință de Mediu au efectuat o vizită repetată la fața locului pentru preluarea probelor și analiza acestora în condiții de laborator.

Pe 16 ianuarie a izbucnit un incendiu de proporții la un rezervor de păstrare a cerealelor din cadrul Portului Internațional Liber Giurgiulești. Patru echipe de salvatori au luptat cu flăcările. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a luat foc o încărcătură de peste o mie de tone de produs de șrot de floarea soarelui, care mocnea.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu