fbpx

VIDEO/ Pe hârtie și online. Cum administrația locală din Căzănești sporește transparența locală

 VIDEO/ Pe hârtie și online. Cum administrația locală din Căzănești sporește transparența locală

Ziua ușilor deschise la Primăria Căzănești. Foto: FB/Cetățenie Activă pentru Dezvoltarea Durabilă a raionului Telenești

Susține Ecopresa, distribuie!

„Transparența și sinceritatea sunt principiile unei conduceri eficiente” – acest citat se regăsește pe unul dintre cele cinci panouri de informare din incinta primăriei Căzănești. Inserate cu decizii locale, informații despre coronavirus sau hotărâri de guvern – panourile sunt una dintre modalitățile prin care aleșii locali comunică cu cetățenii.  

Din 2019, administrația locală a început și transmiterea online a ședințelor consiliilor locale. „Este un pas în transparența decizională și informarea cetățenilor la nivel local”, consideră Vasile Sîrbu, primarul comunei Căzănești. 

Localnicii apreciază că pot privi online ședințele pentru că astfel pot urmări ce fac consilierii și primarul. „Acum  toată lumea stă online și care îi interesează privesc informația”, ne explică o localnică. Totuși, sunt și săteni care și-ar dori ca aleșii locali să întreprindă mai multe acțiuni pentru a spori transparența decizională. 

Cu toate acestea, opiniile sunt împărțite la capitolul relevanța transmisiunii online a ședințelor și oamenii și-ar dori mai mult.  „Ei transmit ședințele consiliilor locale, dar altceva, să vină să ne aducă la cunoștință, nu”, ne spune o femeie din sat. 

Pe de altă parte, Vasile Sîrbu, primar la al doilea mandat, mărturisește că nu a avut niciun caz când vreun localnic să vină la primărie pentru a solicita vreo informație despre activitatea primăriei sau a consiliului local. Totuși, primarul spune că, dacă cineva ar cere o astfel de informație, ar primi-o. 

Pentru a spori transparența decizională în localitate, dar și pentru a implica cetățenii în procesul decizional, primarul a realizat și trei consultări publice. La prima consultare publică a fost examinat bugetul pentru anul 2020 și prima jumătate a anului 2021, la cea de-a doua – Strategia de dezvoltare pe scurtă durată a localității pentru anii 2017- 2021. Cea de-a treia consultare publică a fost pe subiectul  colectării deșeurilor solide. 

Deși s-a așteptat la o implicare mai activă, cel puțin în problema deșeurilor, care reprezintă una dintre problemele stringente ale localității, primarul spune că cetățenii au fost pasivi.  

„Cu părere de rău, nu a fost feedback-ul pe care l-am așteptat. Noi am prezentat, dar înapoi sugestiile au venit mai târziu. Consultările au fost transmise și online și ulterior cetățeni au venit cu careva propuneri pe care o să le luăm în calcul”, ne spune primarul comunei Căzănești.

Satul Căzănești, alături de alte patru localități din raionul Telenești, este parte a unui proiect de consolidare a capacităților de implicare a cetățenilor în procesul de monitorizare a activității administrației publice și creșterea gradului de transparență. Coordonatoarea proiectului spune că partea dificilă a fost lipsa cunoștințelor privind implicarea în procesul decizional a sătenilor.

Datorită sprijinului UE, localnicii din cele cinci sate  – Căzănești, Negureni, Codrul Nou, Țînțăreni și Chițcanii Vechi, au fost educați cu  privire la participarea la consultările publice. „Cetățenii au avut posibilitatea să vadă cum se desfășoară consultările, cum primarul trebuie să vină în fața localității și să expună care sunt problemele localității și cum împreună pot decide despre soluționarea acestora. Respectiv, cetățenii au aflat că ei au dreptul să vină cu careva idei, sugestii, recomandări, care ar trebui să fie luate în considerație”, explică  Simona-Patricia Savin, coordonatoarea proiectului „Cetățenie Activă pentru Dezvoltarea Durabilă a Raionului Telenești”.

Raionul Telenești, în componența căruia intră și satul Căzănești, este, de fapt, codaș la capitolul transparența locală. Potrivit clasamentului realizat de IDIS Viitorul, raionul ocupă poziția 26 din 31 de raioane.  

Potrivit Rodicăi Zelinschii, de la Asociația Obștească „Asociația Băștinașilor din Mândrești”, care a evaluat transparența consiliului raional Telenești și a Primăriei orașului Telenești, aici continuă să fie înregistrate probleme privind asigurarea transparenței. „Consiliul raional Telenești a demonstrat un nivel scăzut de transparență. Din totalul de 56 de indicatori, 19 au fost realizați, 7 parțial realizați, iar 30 nerealizați. Datele sunt asemănătoare și la primăria orașului Telenești. Aceasta arată că sunt încă lacune mari în activitatea acestor instituții”, a spus Zelinschii.

„Dacă se dorește, poate a fi atins un nivel mai mare de transparență. Pot fi cooptați cetățenii mai activi în acest proces. Doar publicarea unor documente și informații nu întotdeauna contribuie la sporirea participării comunității, a cetățenilor”, a spus Diana Enachi.

Potrivit legii privind transparența în procesul decizional, transparenţa reprezintă oferirea de către autorităţile publice, în vederea informării în mod deschis şi explicit, a tuturor informaţiilor privind activitatea lor şi consultarea cetăţenilor, asociaţiilor constituite în corespundere cu legea, altor părţi interesate  în procesul de elaborare şi de adoptare a deciziilor.

Text: Cristina Straton

Video: Ecaterina Cazacenco

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Cu atitudine pentru un mediu sănătos” la nivel național.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!