fbpx

Rușii au furat mii de lucruri de la centrala nucleară Cernobîl, inclusiv un software de neînlocuit, necesar măsurării radiațiilor

 Rușii au furat mii de lucruri de la centrala nucleară Cernobîl, inclusiv un software de neînlocuit, necesar măsurării radiațiilor

Foto: AP/Efrem Lukatsky

Susține Ecopresa, distribuie!

Soldații ruși care au ocupat fosta centrală nucleară de la Cernobîl au furat 698 de calculatoare, 344 de vehicule, 1.500 de detectoare de radiație, software de neînlocuit și aproape toate echipamentele de stingere a incendiilor, scrie Washington Post și digi24.ro.

În timp ce catastrofa de care se temeau mulți a fost evitată la locul celui mai mare dezastru nuclear din lume în 1986, oficialii centralei de la Cernobîl fac acum un bilanț al unei luni de ocupație rusă, în care nouă dintre colegii lor au fost uciși și cinci au fost răpiți.

Uriașa centrală nucleară de la Cernobîl nu mai produce energie, dar înainte de invazie aproape 6.000 de muncitori încă monitorizau efectele de durată ale dezastrului nuclear de acum mai bine de trei decenii, precum și procesarea combustibilului nuclear uzat de la alte centrale din Ucraina și Europa.

Per total, pierderile se estimează la peste 135 de milioane de dolari. Software-ul, însă, a fost făcut la comandă pentru stație și este de neînlocuit. Una dintre cele mai importante lucrări ale Laboratorului Central de Analiză – monitorizarea nivelurilor de radiații în zona de excludere – este aproape imposibilă fără acest software.

Acum nu este posibil să oferim informații fiabile, indiferent dacă echipamentul este în stare de funcționare sau nu, pentru că nu există software”, a spus șeful laboratorului, Mykola Bespaly. „Rușii nu îl vor putea folosi, deoarece software-ul este unic, creat special pentru dispozitivele noastre”.

Yevhen Kramarenko, directorul „zonei de excludere”, a declarat că, în prima zi a invaziei, un general rus s-a prezentat drept noul lider al centralei și i-a prezentat pe angajații de la Rosatom, agenția nucleară de stat a Rusiei.

Lista furturilor și a ceea ce forțele de ocupare ale Rusiei au aruncat în aer sau ciuruit cu gloanțe în interiorul și în jurul laboratoarelor de la Cernobîl este încă în curs de întocmire.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu