fbpx

Dosar penal pentru o pretinsă contrabandă cu deșeuri de metal destinate unei uzine metalurgice din Rîbnița. Detalii de la procurori

 Dosar penal pentru o pretinsă contrabandă cu deșeuri de metal destinate unei uzine metalurgice din Rîbnița. Detalii de la procurori

Foto: anticoruptie.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu Serviciul Vamal, investighează faptul unor pretinse acțiuni ilegale de introducere în țară a deșeurilor de metal, la începutul lunii martie curent, destinate unei uzine metalurgice din stânga Nistrului.

Dosarul penal a fost pornit în contextul în care de pe teritoriul țării a fost returnat în România un lot de bunuri care, în documentele vamale de însoțire, erau denumite fontă brută și fontă oglindă, în lingouri. De fapt, în urma verificărilor, a fost stabilit că acestea sunt deșeuri și resturi de fontă, importul și prelucrarea cărora necesită autorizația corespunzătoare a instituțiilor responsabile de mediu.

Oamenii legii investighează acțiunile prin prisma comiterii faptei de două sau mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu.

Precizăm că Uzinei Metalurgice de la Rîbnița i-au fost eliberate cele două autorizații de mediu pentru gestionarea deșeurilor și cea de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe. Autorizațiile sunt valabile o lună, până la 31 mai și a fost eliberată de Agenția de Mediu, în urma decizie luate de Comisia pentru Situații Excepționale.

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, a confirmat că autorizația temporară acordată uzinei de la Rîbnița a fost eliberată în schimbul unui preț mai bun pentru curentul electric livrat de centrala de la Cuciurgan.

Guvernul de la Chișinău a cerut, în premieră, Uzinei Metalurgice de la Rîbnița – una din cele mai importante surse de venit pentru autoritățile separatiste de la Tiraspol – să obțină de la Ministerul Mediului o autorizație de mediu, pentru a putea primi fier vechi din UE.

Potrivit anticoruptie.md, uzina este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii secesioniste. Conform unui raport al pretinsului minister al dezvoltării economice al Transnistriei, la sfârșitul anului 2021, vânzările Uzinei Metalurgice Moldovenești (Молдавский металлургический завод) au fost de peste 432 de milioane de dolari – aproape jumătate din cifra totală a exporturilor regiunii separatiste.


Susține Ecopresa, distribuie!

Cristina Straton