fbpx

Extrageri ilegale de nisip la zăcământul din Florești. Prejudiciul cauzat mediului este de aproape un milion de lei

Susține Ecopresa, distribuie!

Extragerile ilegale de nisip cuarțos, care au fost efectuate timp de un an la zăcământul „Florești”, au cauzat mediului un prejudiciu de aproape un milion de lei. Potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului, extragerile se efectuau periodic. În acest răstimp, au fost extrase peste 2300 de m3 de nisip cuarțos.

În baza sesizării, inspectorii de mediu au efectuat un control inopinat la zăcământul de nisip cuarțos „Florești”. În rezultatul controlului, s-a constatat că timp de un an de zile a fost extras ilegal un volum de 2 370 m3 de substanță minerală utilă nisip cuarțos, astfel fiind cauzat prejudiciu mediului în sumă de 941 150,7 lei”, scrie într-un comunicat al IPM.

În procesul examinării cazurilor de extrageri ilegale efectuate la zăcământul „Florești”, s-a stabilit că la conservarea excavațiilor miniere ale zăcământului nu a fost elaborat și coordonat un proiect de conservare care ar reflecta topografia carierei la momentul finalizării lucrărilor de exploatare.

Inspectorii de mediu recomandă elaborarea și coordonarea unui proiect tehnic de conservare a zăcământului de nisip cuarțos „Florești” în conformitate cu Codul Subsolului, pentru a  preveni extracțiile ilegale pe viitor și pentru asigurarea securității vieții oamenilor și mediului înconjurător.

Zăcământul de nisip cuarțos „Florești” se află la 3 km de orașul Florești. Acesta se află la balanța de stat a rezervelor de substanțe minerale utile și este de importanță națională.

Foto: IPM
Foto: IPM
Foto: IPM
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu