fbpx

Oamenii de știință au descoperit un înlocuitor biodegradabil pentru litiul din baterii. Restaurantele aruncă așa ceva la gunoi

 Oamenii de știință au descoperit un înlocuitor biodegradabil pentru litiul din baterii. Restaurantele aruncă așa ceva la gunoi

Crab albastru. Sursa foto: naturescu.com

Susține Ecopresa, distribuie!

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Maryland, SUA, a descoperit că crustaceele, cum ar fi crabii și homarii, conțin o substanță chimică în cochilii numită chitină, care poate fi utilizată pentru alimentarea bateriilor atunci când este combinată cu zinc, scrie adevărul.ro, cu referire la The Cool Down.

Cojile de crustacee, care conțin această substanță chimică, sunt de obicei aruncate de lucrătorii din restaurante. Dar cercetătorii cred că aceste deșeuri ar putea servi ca o resursă puternică în căutarea unor baterii mai durabile.

Bateriile litiu-ion, cele mai comune, au o durată de descompunere de sute de mii de ani, după ce sunt consumate. Ca să nu mai vorbim de impactul devastator asupra mediului pe care extracția litiului îl are asupra planetei noastre.

Dar aceste baterii din crustacee sunt biodegradabile și se pot descompune în sol după doar cinci luni, lăsând în urmă zinc, care poate fi reciclat.

Studiul Universității din Maryland a constatat, de asemenea, că bateriile cu chitină-zinc au avut o eficiență de 99,7% după peste 400 de ore de utilizare, iar producerea lor în serie ar fi una foarte ieftină.

Astfel, crustaceele ar putea oferi o soluție, în special în speranța de a reduce dependența noastră de bateriile litiu-ion.

Graham Newton, profesor de chimie a materialelor la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, care studiază tehnologia bateriilor durabile, a fost optimist cu privire la descoperire.

Când dezvolți noi materiale pentru tehnologiile bateriilor, tinde să existe un decalaj semnificativ între rezultatele de laborator promițătoare și o tehnologie demonstrabilă și scalabilă”, a declarat Newton, care nu este afiliat studiului din Maryland.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari