fbpx

FOTO/ Monumentul naturii Stânca Mare a fost cuprins de flăcări. „Putea să nu mai fie”

Susține Ecopresa, distribuie!

Monumentul naturii Stânca Mare din raionul Glodeni a fost cuprins de flăcări. Flăcările au ars vegetația uscată din jurul stâncii și au cuprins o parte din monumentul naturii. Despre aceasta a anunțat o internaută, care a postat și imagini de la fața locului.

Niște iresponsabili au făcut ca stufărișul din jurul Monumentului Natural Stânca Mare să ia foc care sa extins și pe stâncă. Stânca-Mare putea să nu mai fie. Ca multe alte splendide bijuterii ale Moldovei rase de pe hartă şi din memorie”, a scris Ioana Bobina pe Facebook.

Stânca Mare este un monument al naturii de tip geologic sau paleontologic în raionul Glodeni, Republica Moldova. Este amplasat la doi km est de satul Cobani. Are o suprafață declarată de 105 ha, dintre care doar 16,34 ha s-au conservat ca monument geologic. Obiectul este administrat de Primăria satului Cobani.

Stânca reprezintă un corp recifal alungit, alcătuit din roci de vârstă badeniană în partea inferioară și calcare volhiniene în partea superioară. Este constituită din organisme marine coloniale cu schelet calcaros (alge, foraminifere, briozoare, corali), cochilii de moluște (cercetate de geologul N. A. Ianakevici în anii 1960) și resturi împrăștiate ale scheletelor altor animale. Grotele din pereții recifului și din zona adiacentă nu au beneficiat de studiere detaliată, dar se cunoaște că aici au locuit oameni în epoca de piatră.

Foto: Facebook/Ioana Bobina

Foto: Facebook/Ioana Bobina

Foto: Facebook/Ioana Bobina

Foto: Facebook/Ioana Bobina

Foto: Facebook/Ioana Bobina

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu