fbpx

Ministra Mediului, despre gestionarea deșeurilor din Chișinău: 200 mii tone de resurse se aruncă aiurea la poligon

 Ministra Mediului, despre gestionarea deșeurilor din Chișinău: 200 mii tone de resurse se aruncă aiurea la poligon

Foto: chisinau.md

Susține Ecopresa, distribuie!

După ce primarul Ceban a declarat că Chișinăul este un exemplu la nivel de țară la capitolul gestionarea deșeurilor, ministra Mediului îl contrazice și afirmă că depozitarea deșeurilor la Țânțăreni nu este o soluție, și nici depozitul nu este cel mai bun din țară.

„Am spus-o anterior și o repet: DEPOZITAREA deșeurilor este CEA MAI PROASTĂ soluție în procesul de gestionare a deșeurilor. Ea este necesară doar ca măsură tranzitorie. Însă noi trebuie să introducem elemente noi, precum colectarea separată la sursă, sortarea deșeurilor, pentru ca să selectăm deșeurile pe categorii și să le valorificăm, transformându-le în materie primă secundară, în energie, în îngrășaminte. Doar așa vom ajunge la obiectivul național de #ZERODEȘEURI”, afirmă Cantaragiu.

Ministra mai spune că Chișinăul generează zilnic cca 600 tone de deşeuri, respectiv, peste 200 mii tone anual, aproape toate depozitându-se la poligonul de la Ţînţăreni. „200 mii tone de resurse se aruncă aiurea la poligon, pe când ar putea fi valorificate și contribui la dezvoltarea societății. Și poligonul de la Țînțăreni pe de parte nu este ideal cum vrea domn’ primar să-l ”vândă” publicului. Dacă tot e să dai un exemplu din Moldova despre un poligon construit conform normelor de prevenire a poluării, atunci ăsta ar fi poligonul de la Nisporeni”, mai spune Cantaragiu.

Potrivit ei, o bună parte din deșeurile din mun. Chișinău pot și trebuie să fie valorificate (reciclate sau transformate în energie), astfel salvându-se tone de resurse naturale care au fost exploatate pentru a se produce acele bunuri, care astăzi au ajuns deșeuri.

„Prin urmare, deșeurile sunt resurse și ele trebuie să fie valorificate din respect față de mediu, din respect față de copiii noștri, a căror viitor este extrem de incert cu un asemenea comportament iresponsabil al adulților, care consideră că depozitarea este ok”, mai spune ministra Mediului.

Precizăm că joi, 13 ianuarie, doi consilierii PAS au declarat că atât Regia Autosalubritate, cât și Primarul, nu ar avea o viziune clară despre managementul deșeurilor pe termen lung. În replică, Ion Ceban afirmă că nu există niciun model mai bun decât Chișinăul și nicăieri în țară nu există condiții mai bune la colectarea deșeurilor, depozitarea deșeurilor, și viziunea pe termen lung, mediu și scurt.

CITIȚI ȘI Consilierii PAS acuză edilul Capitalei de gestionarea greșită a deșeurilor. Ceban: „Nicăieri în țară nu este un exemplu mai bun decât în Chișinău”

Cei de la guvernare ne învață cum să aplicăm strategii noi de mediu, dar întrebarea mea este dacă aveți exemple mai bune pe țară. Nicăieri în țară nu este un exemplu mai bun decât în Chișinău privind colectarea, depozitarea deșeurilor cât viziunea pe termen scurt, mediu și lung privind gestionarea acestei probleme”, a declarat Ceban.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!