Iuliana Cantaragiu: „În situația actuală de secetă, lacurile de acumulare de pe Prut și Nistru ne salvează”
În situația actuală de secetă hidrologică, lacurile de acumulare de pe râurile Prut și Nistru salvează Republica Moldova. Aceasta pentru că din lacul Costești-Stânca și din lacurile de la Complexul Hidroenergetic Nistrean se eliberează o cantitate suficientă de apă, deși în amonte scurgerea este foarte scăzută pe cele două râuri. Explicațiile aparțin ministrei Mediului, Iuliana Cantaragiu, și au fost făcute în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.
„Noi urmărim datele de la punctele de monitorizare și am constatat că toate lacurile de acumulare, atât cele de la Complexul Hidroenergetic Nistrean, și cel de la Costești-Stânca, salvează râurile Nistru și Prut. Datele noastre arată că, de fapt, apă în aceste lacuri intră de două ori mai puțină decât se eliberează după baraj”, a menționat Iuliana Cantaragiu.
Ministra mai susține că de la barajul Năslavcea se eliberează, în medie, circa 110 metri cubi de apă pe secundă, dar în lac intră maxim 60 de metri cubi de apă pe secundă.
„Dacă în următoarea perioadă în bazinul Prutului și al Nistrului nu va ploua serios, atunci apa acumulată în aceste lacuri ar ajunge până la sfârșit de septembrie. După aceasta, va fi eliberată apă în volumul în care intră în lacuri. Noi foarte mult așteptăm ploi atât în Ucraina, cât și în Republica Moldova”, notează Cantaragiu.
Ieri, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit avertizarea hidrologică privind scurgerea scăzută în râuri. Astfel, în r. Nistru se înregistrează 40-50% din valorile medii multianuale lunare, cu excepția unor afluenți de stânga, în r. Prut, pe sectorul or. Costești – s. Brînza, sunt 30-40% din valorile medii, iar în unele râuri mici – 30-50% din valorile medii multianuale lunare.