fbpx

Experții de mediu acuză riscul hoției de nisip și prundiș din râuri sub paravanul navigației

 Experții de mediu acuză riscul hoției de nisip și prundiș din râuri sub paravanul navigației
Susține Ecopresa, distribuie!

Reprezentanții Grupului de lucru 3 „Mediul, Schimbările Climatice și Securitatea Energetică” al Platformei Naționale din Moldova a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic a Uniunii Europene susțin că, sub pretextul dezvoltării navigației pe râurile Nistru și Prut, se încearcă extragerea și vânzarea nisipului și pietrișului. Experții de mediu fac trimitere la o inițiativă legislativă a deputatului Vladimir Bolea care, în opinia lor, nu ține cont de schimbările de regim hidrologic care au avut loc în ultimele decenii.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniță, membru al Grupului de lucru 3, a declarat că nu este ceva nou. De câteva decenii, cineva încearcă să devină „stăpân” pe Nistru și Prut pentru așa-numita navigație. „Mie mi se pare cel puțin ridicol să vorbim despre o flotă fluvială în Republica Moldova fără să vedem un concept. Ca să vorbim despre o eventuală flotă fluvială căreia îi trebuie un șenal, să-i asigure o anumită adâncime, noi vrem să vedem cum o să arate această flotă fluvială uriașă pe care și-o dorește nu știu cine. Repet, nu este vorba despre navigație, ci strict despre nisipul, pietrișul și tot ceea ce se numește aluviuni care să fie scoase din albia Nistrului și Prutului și să se vândă la negru”, susține Alecu Reniță.

În opinia sa, este vorba despre un camuflaj, o fumigenă care va duce până la urmă la distrugerea și degradarea Nistrului și a Prutului. „Nu o să câștige nimic nici fermierii, nici producția agricolă, nici transportul, dar o să câștige trei-patru clanuri care acum fac presiuni uriașe chipurile să lanseze navigația pe aceste două râuri, a căror menire este una singură – să asigure populația cu apă. Rămânem cu speranța că vocea noastră nu va suna în pustiu și va fi auzită în primul rând de către cei de la guvernare”, a notat ecologistul.

CITEȘTE ȘI: Experții de mediu se opun construirii cheiurilor temporare pe Nistru și Prut. Au semnat o declarație adresată conducerii statului

Directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Eco-TIRAS, Ilia Trombițchi, a menționat că proiectul prevede utilizarea pe scară largă a zonei de protecție a râurilor Nistru și Prut pentru activitatea economică – construirea cheiurilor temporare și a căilor de acces la acestea pentru exportul de culturi și alte mărfuri și transport, și al pasagerilor. În acest sens, inițiativa propune abandonarea procedurilor de expertiză de mediu și evaluare a impactului asupra mediului pentru toate activitățile propuse. „Eu nu spun că a fost intenția domnului Bolea sau că se ocupă cu corupția, dar este vorba că domnul Bolea a fost utilizat de unele grupuri mafiotice pentru a promova interesele lor, deoarece interesul principal este evident – extragerea nisipului și prundișului pentru vânzare”, a declarat Ilia Trombițchi.

Lilia Curchi, coordonatoarea locală a Grupului de lucru 3, a făcut apel către comisia parlamentară de profil să nu avizeze pozitiv proiectul de lege, în condițiile în care, spre regret, trei comisii deja l-au avizat. De asemenea, ecologista a făcut apel către autorul inițiativei să renunțe la proiect, întrucât acesta este total anti-ecologic.

În cadrul conferinței, de asemenea, a fost prezentată o declarație adresată conducerii țării, în care se menționează că acest proiect de lege nu poate fi îmbunătățit prin căutarea de compromisuri, ci trebuie respins. Și aceasta pentru că documentul „se bazează inițial pe presupuneri false cu privire la posibilitatea dezvoltării navigației cu drepturi depline pe Nistru și Prut în condițiile hidrologice actuale.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu