fbpx

Exportul de metale uzate din UE se face chiar dacă e interzis? Răspunsul prim-ministrei Natalia Gavriliță

 Exportul de metale uzate din UE se face chiar dacă e interzis? Răspunsul prim-ministrei Natalia Gavriliță

Foto: seenews.com

Susține Ecopresa, distribuie!

Prim-ministra Natalia Gavrilița susține că Republica Moldova „are probleme cu permiterea exportului (de fier uzat, n.r.) chiar dacă este interzis”. Șefa cabinetului de miniștri s-a referit la metalele uzate importul cărora a fost sistat din Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de Natalia Gavriliță în contextul discuțiilor pe marginea scrisorii trimise de Guvern către UE pentru a permite exportul de fier uzat din UE.

Potrivit prim-ministrei, acea scrisoare a constituit o procedură obișnuită de ajustare a legislației și astfel, pârghia în ceea ce privește importul de fier vechi este în mâinile Republicii Moldova. „Uniunea Europeană ne-a întrebat care este legislația țării în privința importului metalelor feroase și am făcut clarificarea că importul de metale feroase se face în Republica Moldova după o anumită legislație. Pentru această posibilitate de import a metalului uzat din UE luptă foarte multe țări. Și era normal că Republica Moldova să obțină acest drept, pentru țară, să fie exportat acest metal uzat și să avem toate pârghiile necesare pentru a controla procesul de import în mâinile Guvernului Republicii Moldova. De ce să lăsăm un instrument, o pârghie de decizie în mâinile UE când aceasta ar putea fi în mâinile Republicii Moldova? De ce să punem țara pe o listă de restricții, dacă putem reglementa noi regimul de import?”, a declarat Gavriliță la emisiunea „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Principalul beneficiar al importurilor de fier vechi din UE ar fi uzina metalurgică de la Râbnița, unde autoritățile de la Chișinău nu au acces pentru a verifica procesul de producere și dacă sunt respectate toate normele de mediu. Acest lucru a provocat discuții aprinse în societate, dat fiind lipsa de control a autorităților Republicii Moldova.

Potrivit prim-ministrei, dacă autoritățile Republicii Moldova nu vor avea acces pentru verificări la uzina metalurgică de la Râbnița, atunci aceasta nu va putea obține o autorizație de mediu și nu vor putea fi importate deșeurile. „Eu știu că aici există foarte multe probleme în acest domeniu. De exemplu, aveam probleme cu permiterea exportului chiar dacă el este interzis. Și aici avem discuții cu partenerii din UE să vedem de ce sunt exportate anumite cantități, cum se întâmplă că trec hotarul, ne uităm care sunt deficiențele în legislația noastră care ne-ar permite să limităm, vedem care sunt aceste monopoluri care se creează. Pârghiile ne ajută să intervenim fără vreo decizie din partea Uniunii Europene sau altor parteneri externi”, a concretizat șefa cabinetului de miniștri.

Autoritățile Republicii Moldova au expediat Comisiei Europene o scrisoare efectul căreia va fi reluarea exporturilor de deșeuri metalice în țara noastră, iar principalul beneficiar ar fi anume uzina metalurgică de la Râbniţa care ar fi și cel mai important finanțator al regimului din regiunea transnistreană. Comisia Europeană urmează să examineze această scrisoare și să se pronunțe cu o decizie.

Amintim că conducerea uzinei metalurgice de la Râbnița deja a depus actele pentru a obține autorizație de mediu de la autoritățile Republicii Moldova. Dosarul se află pe masa Agenției de Mediu.

La 17 noiembrie 2021 a intrat în vigoare un nou regulament al UE privind regimul deșeurilor. Conform Regulamentului revizuit privind transferurile de deșeuri, exporturile de deșeuri către țări care nu sunt membre ale OCDE vor fi restricționate; acestea vor fi autorizate numai dacă țările terțe doresc să primească anumite deșeuri și dispun de capacitatea necesară pentru a le gestiona în mod durabil. Transferurile de deșeuri către țările care sunt membre ale OCDE vor fi monitorizate și pot fi suspendate dacă generează probleme grave de mediu în țara de destinație. Conform propunerii, toate întreprinderile din UE care exportă deșeuri în afara UE ar trebui să se asigure că instalațiile care primesc deșeurile lor fac obiectul unui audit independent care să demonstreze că gestionează deșeurile într-un mod care nu dăunează mediului.

CITEȘTE ȘI: Ministerul Mediului face precizări privind scrisoarea adresată UE cu privire la importul deșeurilor metalice în R. Moldova

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu