Dacă vrem o societate care iubește și respectă natura, trebuie să investim în educația copiilor
Ministerul Mediului face precizări privind scrisoarea adresată UE cu privire la importul deșeurilor metalice în R. Moldova
După ce prim-ministra Natalia Gavriliță a declarat că Moldova s-a adresat Uniunii Europene cu solicitarea de a permite importul deșeurilor metalice în R. Moldova, motivând solicitarea prin faptul că ar fi în interesul național de protejare a pieței, reprezentanții Ministerului Mediului au venit cu precizări privind acțiunile pe care le-a efectuat în acest sens.
Potrivit unui comunicat, reprezentanții Ministerului Mediului au transmis Uniunii Europene o scrisoare la solicitarea Comisiei Europene pentru a repara o eroare comisă prin care R. Moldova nu a fost inclusă în lista țărilor în care se permite exportul deșeurilor din UE. Mai exact, țara noastră nu ar fi fost inclusă în anexele III și III A la Regulament Uniunii Europene nr 1013/2006.
„Regulamentul în cauză a intrat în vigoare în luna noiembrie 2021, moment în care a fost sistat exportul din Uniunea Europeană a anumitor categorii de deșeuri, inclusiv cele de metal uzat către țările cu care anterior exista o relație comercială pe acest segment. Având în vedere, semnalarea erorii comise de către mai multe țări, Comisia Europeană a solicitat acestora să adreseze o scrisoare oficială pentru a iniția procedura de rectificare a anexelor III și III A la Regulament Uniunii Europene nr 1013/2006”, se arată în comunicatul ministerului.
Astfel, Ministerul Mediului a expediat scrisoare în adresa Comisiei Europene în vederea efectuării rectificărilor la anexele vizate.
„Atragem atenția că Regulamentul Comisiei Europene prevede expres faptul că procesarea deșeurilor exportate din UE în Republica Moldova se face doar de companii care dețin o autorizație de mediu. Această autorizație se emite doar de către Agenția de Mediu din Republica Moldova. Acest fapt este prevăzut și în cadrul legislativ național – Legea nr.209/2016 privind deșeurile. Respectiv, companiile care nu se conformează cadrului normativ de mediu nu vor putea importa și procesa anumite categorii de deșeuri, chiar dacă rectificările la Regulamentul 1418/2007 vor fi aprobate de Comisia Europeană și exportul deșeurilor de metal feros vor fi permise”, se mai menționează în comunicat.
Reprezentanții ministerului menționează că, legislația de mediu a Republicii Moldova reglementează procedura de evaluare a impactului asupra mediului, sistemul de autorizații de mediu pentru toate activitățile, indiferent de originea metalului uzat, importat sau colectat pe teritoriul republicii.
Potrivit zonadesecuritate.md, beneficiarul final al acestei scrisori ar fi uzina de la Rîbnița care se află în stânga Nistrului, iar autoritățile constituționale nu au acces la ea. Potrivit sursei citate, uzina metalurgică din Râbnița riscă să se falimenteze în cazul în care importul și exportul de metale ar fi sistat.
În acest context, precizăm că secretara de stat, Iordanca-Rodica Iordanov, a declarat că scopul scrisorii nu a fost să asigure cu materie primă uzina metalurgică de la Rîbnița. „Din UE în R. Moldova sunt mai multe companii care fac transferul de deșeuri dintr-o țară în alta”, susține Iordanov.
La 17 noiembrie 2021, a intrat în vigoare un nou regulament al UE privind regimul deșeurilor. Conform Regulamentului revizuit privind transferurile de deșeuri, exporturile de deșeuri către țări care nu sunt membre ale OCDE vor fi restricționate; acestea vor fi autorizate numai dacă țările terțe doresc să primească anumite deșeuri și dispun de capacitatea necesară pentru a le gestiona în mod durabil. Transferurile de deșeuri către țările care sunt membre ale OCDE vor fi monitorizate și pot fi suspendate dacă generează probleme grave de mediu în țara de destinație. Conform propunerii, toate întreprinderile din UE care exportă deșeuri în afara UE ar trebui să se asigure că instalațiile care primesc deșeurile lor fac obiectul unui audit independent care să demonstreze că gestionează deșeurile într-un mod care nu dăunează mediului.
În cadrul UE, Comisia propune simplificarea în mod considerabil a procedurilor în vigoare, facilitând reintrarea deșeurilor în economia circulară, fără a reduce nivelul de control necesar. Această propunere contribuie la reducerea dependenței UE de materiile prime primare și sprijină inovarea și decarbonizarea industriei UE în vederea îndeplinirii obiectivelor climatice ale UE. Noile norme aduc, de asemenea, transferurile de deșeuri în era digitală, prin introducerea schimbului electronic de documente.