fbpx

Nu există motiv de îngrijorare. Nivelul de radiație în Moldova, monitorizat constant

 Nu există motiv de îngrijorare. Nivelul de radiație în Moldova, monitorizat constant
Susține Ecopresa, distribuie!

În contextul situației din Ucraina, Ionel Bălan, directorul adjunct al Agenţiei Naţională de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice spune că nu sunt motive de îngrijorare. Potrivit lui, parametrii sunt în regulă.

„Absolut nu e niciun motiv de îngrijorare fiindcă toți parametrii privind fluctuațiile fondului gama mental sunt online monitorizate, verificate, analizate și informați toți factorii de decizie”, a precizat Bălan pentru ecopresa.md.

Acesta a menționat că monitorizarea are loc online, odată la fiecare zece minute, se fac înregistrări iar informația este prezentată sub formă de grafic.

În același timp, oficialul a precizat că cetățenii nu au acces la sistem, pentru că este unul complicat și necesită un soft autorizat pentru a vedea datele. Totodată, acesta a menționat că persoanele care sunt interesate să urmărească nivelul radiației din țară o pot face Remap, platforma online disponibilă prin programul Comisiei Europene REMon, care ne arată valorile radioactivității gama deasupra Europei.

Aici cetățenii vor putea urmări nivelul radiației la hotarele țării. „Dacă parametrii sunt în regulă la hotarele R. Moldova, sunt în regulă și în teritoriul țării”, a subliniat Bălan.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!