fbpx

DOC/ Prejudiciu de 30 mii de lei. Tinerii care au vandalizat Platforma de Belvedere de la Orheiul Vechi, amendați

 DOC/ Prejudiciu de 30 mii de lei. Tinerii care au vandalizat Platforma de Belvedere de la Orheiul Vechi, amendați
Susține Ecopresa, distribuie!

Cei doi tineri care au vandalizat Platforma de Belvedere de la Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” au fost amendați. Unul din ei a fost amendat cu trei mii de lei, iar altul cu 1500 de lei. Totodată, potrivit administrației rezervației, tinerii s-au arătat dispuși să repare stricăciunile provocate.

Mai exact cei doi, locuitori ai Chișinăului, au provocat o pagubă de 30 mii de lei prin deteriorarea pilonilor de lemn și distrugerii pavajului Platformei de Belvedere.

CITEȘTE ȘI VIDEO/ Au încercat să se parcheze pe terasament. Platforma de Belvedere de la Orheiul Vechi, vandalizată

„Cele două persoane ce au comis infracțiunea urmează în timpul apropiat să repare prejudiciul, în caz contrar ar putea fi chemați în judecată deja pe cauză penală. Însă, drept rezultat al discuției, care a avut loc acum trei zile în urmă, persoanele s-au arătat dispuse să repare toate deteriorările provocate bunului proprietate publică”, afirmă reprezentanții administrației Rezervației naturale.

Precizăm că, în noaptea din 4 spre 5 ianuarie, doi tineri au adus mai multe stricăciuni Platformei în timp ce încercau să se parcheze pe terasament. Fapta tinerilor a fost surprinsă de camerele de vedere.

Precizăm că la 3 decembrie, la Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” a fost inaugurată prima platformă de belvedere. Platforma a fost amenajată în una din cele mai atractive locații ale Rezervației, oferind o priveliște unică spre defileu și obiectivele turistice ale acesteia, un loc ce a devenit de mai mult timp un punct de oprire spontană a vizitatorilor. Având în vedere fluxul mare de turiști, s-a constatat o creștere a presiunii recreative asupra arealului, presiune care necesită a fi gestionată pentru a evita consecințele negative asupra mediului natural și a siturilor arheologice din zonă. 

CITIȚI ȘI FOTO/ Platformă de Belvedere la Orheiul Vechi. Cum arată Rezervația de la înălțime

Capacitatea platformei este de 20 de persoane și are o suprafață de 38 m2, fiind completată cu o cale de acces pavată, 115 m de balustradă de protecție, panou de informare și sistem de iluminat artistic. De asemenea, pe platformă se regăsește un pupitru cu informație despre patrimoniul cultural al Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”, realizat în alfabetul Braille, destinat persoanelor cu deficiențe de vedere, pentru a le asigura o imagine perceptibilă despre ceea ce îi înconjoară. 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!