fbpx

FOTO/ Au sădit o plantă rară și au învățat ce este turismul etic. Cum a fost în drumeția pe traseul Trebujeni-Furceni

 FOTO/ Au sădit o plantă rară și au învățat ce este turismul etic. Cum a fost în drumeția pe traseul Trebujeni-Furceni
Susține Ecopresa, distribuie!

60 de exemplare a unei plante pe cale de dispariție din R. Moldova au fost plantate pe una dintre stâncile din Parcul Național Orheiul Vechi. Plantarea a fost făcută de angajații Grădinii Botanice Institut și participanții la primul eveniment din cadrul Festivalului Ziua Mediului 2021.

Dr. Pavel Pînzaru, cel care a crescut plantele din semințe, a povestit celor peste 30 de participanți la drumeție că specia, care se numește scutellaria supina – denumirea populară  Mirgău pitulat, este inclusă în Cartea Roșie, în categoria critic periclitată. Aceasta crește într-un singur loc din Moldova, pe calcare, lângă satul Hrușca, raionul Camenca.

Cu grijă deosebită, cele 60 de fire de răsad au fost plantate pe un perimetru de câțiva zeci de metri. Fiecare fir a fost sădit într-o mică copcă și udat pentru a se prinde și ulterior  să formeze o întreagă populație în regiune.

Plantarea a avut loc în timpul unui popas, pe care participanții la drumeție l-au făcut în timp ce descopereau traseul Trebujeni – Furceni. Echipați de organizatori cu chipiuri albe și maiouri galbene, participanții au mers în șir indian, pornind de la marginea satului Trebujeni și până la capătul traseului în apropiere de localitatea Furceni.

Pe drum au admirat peisajele pitorești, stâncile abrupte, dar și defileului râului Răut – toate  o încântare pentru ochi și suflet. Timpul a fost prielnic, norii acoperind razele dogoritoare ale soarelui, iar brizele de vânt oferind acea răcoare mult așteptată. Dezbătând pe drum principii ca agricultura ecologică, protecția naturii, eco-turismul și cum să lăsăm și urmașilor noștri frumusețea din jur, participanții au parcurs circa opt kilometri.

Pe drum de țară, pe alocuri calcaros, cu iarba până la genunchi, aceștia au trecut prin Defileurile Râpa Ciobanului și Selitra, au admirat Stânca Corbului situată de cealaltă parte a râului, în pădurea Trebujeni. Mânați de curiozitate, participanții s-au ghidat unii pe alții, ba arătându-și o șopârlă sau un pui de șarpe, o floare mai deosebită sau o priveliște care-ți taie respirația.

Pe traseu valoroase au fost sfaturile oferite de ghizi, reprezentanții magazinului Limon, care au vorbit despre turismul etic, despre cum să descoperim natura cu cât mai puține daune. Unele dintre lecțiile învățate sunt:  

  • Nu lăsăm gunoi în urma noastră. Îl colectăm și-l scoatem din natură.
  • Nu facem focul pe pământ. Folosim un loc unde anterior s-a făcut focul sau, dacă nu există, adunăm pietre și construim o vatră.
  • Nu ne spălăm în apropiere de sursele de apă. Luăm apă și mergem la câteva sute de metri depărtare.
  • Păstrăm o distanță respectuoasă față de viețuitoare

Drumeția este parte a evenimentelor dedicate Zilei Mediului, care se desfășoară  în perioada 5-26 iunie, cu drumeții, excursii, iarmaroc de sărbătoare, comunicare și program artistic. Va fi o combinație de evenimente online și offline.

Online: se va desfășura pe Facebook, Ziua Mediului Moldova –  reportaje, teasere, anunțuri, informații, Live-uri, foto, video, concert LIVE etc.

Offline urmează alte evenimente, în zilele de weekend:

  • 12-13 iunie – Excursie la turbine eoliene și într-un parc fotovoltaic.
  • 19 iunie – Expediție pe Nistru pe caiace.
  • 26-27 iunie – Eco-iarmaroc de sărbătoare, cu expoziții și activități.

Prin acest eveniment, organizatorii își doresc să comunice despre diversitatea comunității de mediu din Moldova – de la turism, agricultură ecologică, reciclare, până la eco-tehnologii și afaceri verzi.  “Ne propunem ca publicul să vadă și să experimenteze anumite activități, să cunoască oameni din comunitate, noi viziuni, noi idei, să devină mai sensibili la subiectele de mediu și să adopte noi comportamente prietenoase naturii”, spune echipa AJMTEM.

Ziua Mediului este un Festival format în anul 2016, la inițiativa unui proiect al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP Moldova) și perpetuat ulterior în cadrul Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic (AJMTEM).

Evenimentul din acest an este organizat de AJMTEM, în cadrul unui proiect finanțat de Programul de Granturi Mici GEF – PNUD și asistența financiară a Suediei, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății în Moldova (OMS), UNDP Moldova, în parteneriat cu comunitatea de mediu – organizații, proiecte, activiști, afaceri verzi etc.

Tematica anului 2021 pentru Ziua Mondială a Mediului este conservarea ecosistemelor.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!