fbpx

Continuă înlăturarea consecințelor furtunii din 11 iunie. Autoritățile au anunțat două decese, în Chișinău a fost instituită situație de forță majoră

 Continuă înlăturarea consecințelor furtunii din 11 iunie. Autoritățile au anunțat două decese, în Chișinău a fost instituită situație de forță majoră

Foto: Primăria Chișinău

Susține Ecopresa, distribuie!

Ploaia torențială și vântul puternic din seara zilei de 11 iunie au avut urmări tragice: o adolescentă și un bărbat și-au pierdut viața. Consecințele intemperiei au fost grave pentru capitală și multe alte localități din regiunea de centru: crengi rupte, copaci întregi doborâți la pământ, căzuți peste mașini, sate rămase fără energie electrică, drumuri blocate, străzi inundate după ce canalizarea pluvială n-a putut face față șuvoaielor de apă. Se lucrează și la această oră pentru înlăturarea consecințelor furtunii. Au intervenit de dimineață serviciile specializate ale autorităților locale, furnizorului de electricitate, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) și localnici. În Chișinău a fost declarată situație de forță majoră.

Sunt probabile ploi cu averse și în zilele următoare, potrivit celei mai recente prognoze meteo, dar deocamdată n-a fost anunțat un nou cod de pericol. Pe unele sectoare ale râurilor Nistru și Prut va crește nivelul apei ca urmare a ploilor, anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

În timpul furtunii puternice din seara zilei de 11 iunie au murit doi oameni: o copilă de 13 ani a fost găsită fără suflare sub un copac care s-a prăbușit pe strada Doina și Ion Aldea Teodorovici din Chișinău, iar un bărbat a murit pe malul râului Nistru, după ce peste cortul în care se adăpostea împreună cu familia și prietenii a căzut o creangă.

Din cauza unui arbore căzut, un bărbat a suportat traumatisme pe strada Gheorghe Asachi din capitală. Acesta a fost transportat la spital, iar viața lui este în afara oricărui pericol, potrivit IGSU.

În orașul Orhei, pe strada 31 August, o femeie a rămas blocată în propriul autovehicul după ce un copac a căzut peste mașină.

Cele mai multe intervenții au fost necesare în Chișinău: în sute de cazuri au fost îndepărtați copacii rupți, pe unele străzi a fost necesară desfundarea canalizării pluviale.

În această dimineață, pe strada 31 August din Chișinău. Foto: Ludmila Hițuc, Ecopresa

„Echipele de defrișatori ai Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” intervin în sectoare, pentru a înlătura situațiile de avariere apărute în urma rafalelor de vânt, soldate cu rupturi de crengi și mai mulți arbori doborâți la sol”, comunică Primăria capitalei în după-amiaza zilei.

În jur de 100 de localități din 8 raioane nu aveau energie electrică în urma ploii puternice.

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că angajații săi au evacuat aproximativ 100 de arbori prăbușiți pe traseele din centrul țării – în Ialoveni, Budești, Criuleni, Măgdăcești, Ratuș, Zaicana, în raioanele Orhei și Rezina. Salvatorii și pompierii au fost solicitați să ajute în peste 50 de cazuri în care furtuna a doborât copaci și fire electrice.

Rugămintea Serviciului 112

În timpul furtunii și după a sporit cu aproape 50% numărul apelurilor de urgență, fiind înregistrate până la 750 de solicitări pe oră. Însă oamenii telefonau la 112 și în situații care nu sunt de competența acestui serviciu, „precum deconectarea de energie electrică, crengi doborâte în ogrăzi”. Din această cauză, operatorii pierdeau timp prețios, „în detrimentul oamenilor blocați sau puși în pericol de arborii căzuți”, atenționează Serviciul 112, care cheamă la mai multă responsabilitate.

Intemperia din 11 iunie a fost prognozată de meteorologi, fiind instituit un Cod galben de ploi cu averse.

Se recomandă o grijă mai mare pentru copii

Din cauza pagubelor, în Chișinău a fost declarată situație de forță majoră de către Comisia municipală pentru situații de urgență.

Ca urmare a decesului adolescentei, autoritățile capitalei i-au chemat pe conducătorii instituțiilor de învățământ „să mobilizeze personalul și serviciile competente pentru aducerea în ordine a teritoriului și pentru asigurarea securității tuturor persoanelor și în special a copiilor”.

Părinții au fost îndemnați să-și însoțească copiii în timpul deplasărilor pe astăzile din oraș, să fie atenți la posibile pericole și să urmeze indicațiile administrației instituțiilor de învățământ.

IGSU îndeamnă oamenii să nu meargă pe sub cablurile electrice și crengile arborilor bătrâni, pentru a evita traumatismele, iar în situații de risc să apeleze de urgență Serviciul 112.

Chișinău, curte de bloc în dimineața de 12 iunie. Foto: Anastasia Gherman, Ecopresa

Sunt posibile ploi torențiale și în următoarele zile, va crește nivelul apei în Nistru și Prut

În zilele de joi și vineri mai sunt posibile ploi torențiale în raioanele de centru și în alte regiuni, potrivit celor mai recente prognoze. Deocamdată, n-a fost instituit un nou cod de pericol meteo.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că în râul Nistru, pe sectorul Naslavcea – Dubăsari, nivelul apei va crește cu 10-30 cm. În râul Prut, pe sectorul Criva- Șirăuți, va continua creșterea nivelului apei cu 10-20 cm, iar pe sectorul Ungheni – Leușeni – cu 10-30 cm.

Pe celelalte sectoare ale râurilor Nistru și Prut și în râurile mici regimul hidrologic nu se va schimba esențial.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic