fbpx

Schimbările climatice – factorul decisiv al precipitațiilor abundente. Sfaturile experților în domeniu pentru a ne adapta acestor modificări

 Schimbările climatice – factorul decisiv al precipitațiilor abundente. Sfaturile experților în domeniu pentru a ne adapta acestor modificări

Culturi agricole inundate în urma ploilor torențiale din 18 iunie în satul Hâncești, raionul Fălești. Foto: Niku Arseni

Susține Ecopresa, distribuie!

Mai multe regiuni din țară se confruntă cu rezultatele ploilor torențiale. Aversele din 18 iunie au lăsat mai multe localități într-o ipostază dezolantă: drumuri spălate, case inundate, copaci doborâți la pământ și culturi agricole afectate. Sunt doar câteva dintre consecințele și pagubele provocate de vremea instabilă de ieri. 

Șeful Direcției Cercetare Aplicată Hidrometeorologie, Gherman Bejenaru, spune că un prim pas pe care ar trebui să-l întreprindem pentru a face față ploilor torențiale ar fi cultivarea culturilor agricole care ar rezista la temperaturi înalte și la regimul instabil de precipitații. ,,Schimbările climatice se manifestă prin diferite moduri: devieri de temperatură, modificarea regimului de precipitații, intensificarea sau atenuarea unor fenomene. În sectorul agricol, ar trebui să începem de la revizuirea culturilor agricole: porumbul și grâul nu mai fac față  acestui regim de umiditate și căldură.”

Ploaia din 18 iunie a făcut ravagii în satul Hâncești, raionul Fălești. Foto: Niku Arseni
Ploaia a făcut ravagii în satul Hâncești, raionul Fălești. Foto: Niku Arseni

Totodată, expertul susține că schimbările climatice sunt cauzate de factorul uman, a cărui implicare negativă a condiționat acest lucru, iar o soluție pe termen lung ar fi schimbarea atitudinii omului față de natură.

Ploaia din 18 iunie a făcut ravagii în satul Hâncești, raionul Fălești. Foto: Niku Arseni
Țarcurile unde oamenii adăpostesc animalele la fel au fost afectate din cauza ploilor înregistrate pe 18 iunie. Foto: Niku Arseni

Terenuri de culturi agricole afectate și gospodării inundate

Ploile înregistrate pe 18 iunie au afectat numeroase porțiuni de terenuri cu porumb din satul Hâncești, raionul Fălești. Culturile de porumb au fost înnămolite, la fel și țarcurile unde oamenii adăpostesc animalele. Situația nu este mai bună nici în Ungheni, unde mai mulți copaci au căzut pe străzile centrale sau chiar lângă edificii.

Copaci căzuți în urma ploilor din 18 iunie în orașul Ungheni. Foto: News.Ungheni.org
Copaci căzuți în urma ploilor din 18 iunie în orașul Ungheni. Foto: News.Ungheni.org

Recomandările specialiștilor

În scopul prevenirii riscurilor potențialelor inundații, experții de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat vin cu o serie de soluții recomandate în acest sens:

– lucrări de îndiguire a albiei râurilor şi de protejare a localităților;

– lucrări de amenajare a albiei prin scurtarea meandrelor, lărgirea şi adâncirea albiei minore, curățarea periodică a albiei de aluviuni, drenarea şi îndiguirea lacurilor din luncă etc.;

Pentru reducerea proceselor de eroziune provocate de ploile torenţiale, sunt necesare măsuri speciale, precum:

– executarea arăturilor în lungul curbelor de nivel;

– utilizarea unor culturi agricole care protejează versantul şi alternarea acestora cu benzile înierbat.

Pentru perioada următoare, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis astăzi un Cod galben de instabilitate atmosferică până la ora 22.00. Potrivit meteorologilor, se prevăd descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat averse (15-25l/m2) cu grindină și vijelie în rafale de până la 15-20 m/s.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Rotaru