fbpx

Avem sistemul informaţional – Registrul solurilor, dar Ministerul Agriculturii nu știe de el

 Avem sistemul informaţional – Registrul solurilor, dar Ministerul Agriculturii nu știe de el

Imagine simbol: infopuls.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) anunţă că în cadrul ședinței unei comisii “s-a decis, acceptarea propunerilor de proiect privind crearea sistemului informațional Registrul solurilor Republicii Moldova, împreună cu Agenția de Guvernare Electronică”, scrie Mold-Street.

E vorba de Comisia de selectare a obiectelor şi mijloacelor financiare necesare pentru realizarea Planului de acţiuni privind implementarea Programului de conservare și sporire a fertilității solurilor.

Sistemul este, dar nu se alocă bani pentru dezvoltarea lui

În cadrul ședinței din 27 februarie 2020 s-au examinat şi propunerile Agenției Relații Funciare și Cadastru (ARFC) pentru nouă obiecte de îmbunătățiri funciare și alocarea mijloacelor financiare pentru crearea Sistemului informațional „Registrul solurilor Republicii Moldova”.

Comunicatul Ministerului Agriculturii pare însă rupt de realitate. Or în Moldova există deja de aproximativ doi ani, Sistemul informațional „Registrul solurilor Republicii Moldova”, concepţia de creare a căruia a fost adoptată încă în decembrie 2014, de Guvernul Leancă.

Foto: Mold-Street
Foto: Mold-Street

În 2018 a fost organizată şi o licitaţie publică pentru crearea acestui sistem, ea fiind câştigată de Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului (IPOT), care lucra deja la acest sistem.

Mai mult! Chiar Agenția Relații Funciare și Cadastru anunţă atât în raportul pentru 2018, cât şi în raportul său pentru anul 2019 că sistemul este funcţional în proporţie de 100%.

E adevărat că în raportul pentru 2019, Agenţia precizează că pentru dezvoltarea sistemului informaţional Registrul solurilor “pentru anul 2019 erau necesare circa 1.600.000 lei, în baza devizului elaborat”.

Banii însă aşa-şi nu au fost alocaţi pentru că nu a fost aprobată “Lista obiectelor şi mijloacelor financiare necesare pentru realizarea Planului de acţiuni privind implementarea Programului de conservare şi sporire a fertilităţii solurilor pentru anii 2011-2020, conform pct. 4 al HG nr. 626/2011, ARFC s-a aflat în imposibilitatea de a contracta executarea lucrărilor în cauză”.

Pentru anul 2020, Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru a planificat lucrări de întreţinere şi dezvoltare a baze de date a acestui sistem informaţional.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!