Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
100 zile de activitate/ Cu ce realizări se laudă MDARM în domeniul protecției mediului și resurselor naturale
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MDARM) informează despre principalele activități realizate, în perioada ultimelor 100 de zile, pe domeniile de gestiune. În domeniul protecției mediului și resurselor naturale, MADRM susține că a inițiat și realizat acțiuni majore care contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității mediului înconjurător și la prestarea unor servicii publice de calitate.
Potrivit unui comunicat al ministerului, a fost creată infrastructura de management al deșeurilor la nivel regional. Mai exact a fost lansat procesul de discuții cu autoritățile publice locale în vederea identificării regiunii de management al deșeurilor (RMD) care va fi selectată ca proiect pilot din cele trei regiuni (RMD nr. 1- r-nul Cantemir, mun. Cahul, r-nul Taraclia și UTA Găgăuzia, Vulcănești și Ceadîr-Lunga, ca proiect pilot; RMD nr. 5 – r-nul Ungheni, r-nul Nisporeni, r-nul Călărași, RMD nr. 8 – r-nul Briceni, r-nul Ocnița, r-nul Edineț, r-nul Dondușeni) care au la bază Studii de fezabilitate și acordurile de mediu finalizate.
La nivel național au fost lansate activitățile de implementare a proiectului regional EU4Environment, care va acorda asistență țării noastre în asigurarea utilizării durabile a capitalului natural, îmbunătățirea calității mediului, bunăstării populației și stimulării creșterii economice. În colaborare cu experții UE proiectul va sprijini țara noastră în adoptarea măsurilor concrete împotriva schimbărilor climatice prin implementarea Acordului de la Paris.
O altă acțiune prioritară a fost semnarea Memorandumului de Înțelegere între Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa – Misiunea în Moldova și MADRM cu privire la implementarea unui proiect, ce va contribui la evacuarea, reambalarea și transportarea a circa 600 tone de deșeuri de pesticide din regiunea transnistreană.
În anul curent, activitatea ministerului este orientată în aplicarea noilor principii europene de administrare publică, raționalizarea structurii instituționale în domeniu, consolidarea responsabilităţii autorităților administrative din sistem, elaborarea şi aprobrea cadrului normativ în domeniile prevăzute de Acordul de Asociere RM-UE (evaluarea de mediu, gestionarea resurselor naturale, resurselor de apă, managementul deșeurilor și substanțelor chimice).