Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
Aruncate la gunoi, arse sau îngropate. Când va fi schimbat circuitul anvelopelor uzate
Anvelopele uzate aruncate la poligoane sau îngropate în sol nu se supun descompunerii biologice. În caz de aprindere, arderea este practic imposibil de oprit, emanându-se substanțe toxice.
De asemenea, locurile de depozitare sunt ideale pentru înmulțirea insectelor și rozătoarelor transmițătoare de boli infecțioase. Iar în contact cu precipitațiile și apele subterane, din anvelopele uzate se scurg un șir de substanțe organice toxice (difenilamina, dibutilftalat, fenontrena etc. – afirmă experți din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).
Cu sprijinul Germaniei, autoritatea centrală de mediu este în proces de elaborare a unui cadrul juridic care va reglementa gestionarea anvelopelor uzate, în scopul prevenirii și reducerii impactului asupra mediului și a sănătății umane.
MADRM menționează că, până în luna noiembrie curent, vor fi elaborate trei regulamente care vor stabili modul de colectare, transport, depozitare și opțiunile posibile de reciclare / reutilizare sau eliminare a anvelopelor uzate, a vehiculelor scoase din uz și a uleiurilor uzate.
În prezent, în țara noastră, situația privind colectarea și prelucrarea anvelopelor uzate este incertă și lipsesc statistici oficiale în acest domeniu. În același timp, crește vertiginos numărul mijloacelor de transport înregistrate în R. Moldova.
Conform Agenției de Mediu, în 2020, de la vehiculele scoase din uz în R. Moldova s-a generat aproape 250 mii tone deșeuri, dintre care au fost valorificate doar 575 tone.