fbpx

MADRM prognozează în acest an o recoltă de grâu până la 600 mii de tone

 MADRM prognozează în acest an o recoltă de grâu până la 600 mii de tone
Susține Ecopresa, distribuie!

În urma evaluării suprafețelor agricole din țară, MADRM prognozează în acest an o recoltă de grâu până la 600 mii de tone. Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU a vorbit despre situația în sector, în contextul secetei hidrologice înregistrate, în cadrul unei ședințe convocate de Prim-ministrul Ion CHICU.

Ministrul spune că a avut mai multe ședințe de lucru cu producătorii și cercetătorii din domeniu,  inclusiv, în cadrul vizitelor din teritoriu, cu care am discutat situația din agricultură, generată de seceta severă din toamna – primăvara anului agricol 2019 – 2020, calamitățile curente, cât și măsurile de redresare, ce se impun.

Acesta a precizat că conform datelor prezentate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, la începutul lunii mai pe întreg teritoriul țării au căzut precipitații în medie până la – 80mm, cu depășirea mediei lunare multianuale. „Astfel, situația pe terenurile însămânțate s-a ameliorat, atât datorită ploilor cât și a măsurilor agrotehnice efectuate de producători (fertilizări foliare suplimentare, tratări contra bolilor și dăunătorilor). O parte însemnată a semănăturilor își revin integral sau parțial, fapt, ce permite revizuirea prognozei de recoltă globală până la o variantă optimistă de 600 mii de tone”, a subliniat ministrul Ion PERJU în cadrul ședinței.

Totodată, ministrul a informat despre  faptul că în anul agricol 2019 – 2020 au fost însămânțate cu culturi de toamnă circa 415 mii ha, seceta și înghețurile de primăvară afectând circa 215 mii ha: în proporție de 25% în Nord și până la 60-80% în Centru și Sud, conform datelor oferite de direcțiile raionale pentru agricultură și alimentație, iar circa 19 mii ha de terenuri puternic afectate, inclusiv – 10,3 mii ha grâu, au fost reînsămânțate.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!