fbpx

AUDIO/ Treci la Verde. Un episod despre eficiența energetică a clădirilor publice

 AUDIO/ Treci la Verde. Un episod despre eficiența energetică a clădirilor publice
Susține Ecopresa, distribuie!

Un nou episod al podcastului Treci la Verde. De această dată, Dinu Rusu și invitații săi, Oleg Secrieru, șef al Secției Managementului Integrat al Proiectelor din cadrul ADR Centru și Veronica Bodean, directoarea Liceului Teoretic “Ion Vatamanu” din Strășeni, discută despre eficiența energetică a clădirilor publice.

Domnul Secrieru este de opinie că toate clădirile de utilitate publică ar trebui eficientizate energetic, iar doamna Bodean vorbește despre modificările prin care trece instituția care o conduce și în cadrul căreia se aplică cele mai noi standarde de eficientizare a unei clădiri, iar elevii și părinții acestora sunt implicați direct în proces. Bodean afirmă că efectele pozitive deja se observă în atitudinea discipolilor săi.

În cadrul Liceului “Ion Vatamanu” din Strășeni se implementează proiectul  „Sporirea eficienţei energetice a Liceului „Ion Vatamanu”,  iar beneficiari sunt peste 650 de elevi, profesori şi angajaţi auxiliari ai instituției.

Costul proiectului este de 1,2 milioane de euro, inclusiv contribuția locală de peste o sută mii euro. Fondurile vor fi direcționate întru repararea fațadelor și acoperișurilor celor două blocuri, instalarea sistemelor de ventilare și a bateriilor solare, renovarea facilităților sanitare și instalarea rampelor de acces pentru persoanele cu nevoi speciale.

Citiți și VIDEO/ „Vom avea căldură fără să punem pe foc”. UE investește în condiții mai bune pentru sute de elevi din Strășeni

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Responsabilizare prin informare în localităţile codrene” în raionul Strășeni.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!