fbpx

Stație de epurare, inaugurată la Cantemir. Va asigura evacuarea apelor uzate la peste cinci mii de cetățeni

 Stație de epurare, inaugurată la Cantemir. Va asigura evacuarea apelor uzate la peste cinci mii de cetățeni
Susține Ecopresa, distribuie!

O stație de epurare a apelor uzate a fost inaugurată la Cantemir. Potrivit Ministerului Mediului, aceasta a fost construită conform standardelor europene și permite o extindere viitoare pentru tratarea apelor uzate din localitățile învecinate și asigură o evacuare apelor uzate pentru mai mult de 5.000 de beneficiari direcți din Cantemir.

Proiectul cu o valoare totală de circa 8,7 milioane de euro, a avut drept scop consolidarea infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare în zonele rurale, concentrându-se pe evacuarea sigură a apelor uzate în orașul Cantemir.

Potrivit unui comunicat al ministerului, în cadrul aceluiași proiect, întreprinderea Apa Canal Cantemir a beneficiat de un program de instruire la locul de muncă pentru întreținerea adecvată și funcționarea durabilă a Stației de epurare, precum și de  echipament tehnic: un buldoexcavator în valoare de 90.000 de euro, piese de schimb și instrumente necesare pentru funcționarea corespunzătoare a stației de epurare a apelor uzate și a rețelelor de canalizare.

„Ca parte a managementului integrat al resurselor de apă – tratarea apelor reziduale municipale este una dintre prioritățile actuale ale ministerului. Prevenirea poluării apei și a solului, combinată cu gestionarea durabilă a deșeurilor și extinderea suprafețelor forestiere ale țării vor îmbunătăți condițiile pentru viața oamenilor și vor contribui la o dezvoltare economică verde a țării”, a declarat ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, prezentă la evenimentul de inaugurare.

Ambasadorul Republicii Austria în Republica Moldova, E.S. Stella Avallone a menționat: „Acest proiect contribuie evident la sănătatea, igiena și alimentarea cu apă a populației. Implementarea proiectului a adoptat o abordare integrată în vederea asigurării unui sistem de evacuare a apelor uzate beneficiarilor din Cantemir. A fost construit un nou sistem de canalizare cu o lungime de aprox. 21,2 km, inclusiv o stație de epurare a apelor uzate și trei stații noi de pompare a canalizării”.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!