VIDEO: Fluturele ce seamănă cu pasărea colibri – o insectă fascinantă și un polenizator prețios
AUDIO/ Treci la Verde. Un episod dedicat stării râului Bâc
Un nou episod al podcastului Treci la Verde. De această dată, Dinu Rusu și invitatul său Anatolie Puțuntică, coordonatorul proiectului „Modificări și tendințe spațio-temporale ale componentelor de mediu din bazinul hidrografic Bâc sub impactul antropic”, vorbesc despre starea râului Bâc, cauzele poluării râului și cum am putea schimba situația.
Puțuntică a vorbit despre poluarea apei în urma activității umane și lipsei sistemelor de canalizare în localitățile de pe malul râului. Doctorul Puțuntică afirmă că în baza analizei probelor de apă, utilizării metodei testării biologice, se evidențiază rolul major de poluator al apelor râului Bâc din partea Municipiului Chișinău, mai ales în aval de acesta.
Printre substanțele identificate în probele de apă s-a depistat și amoniu care se formează în urma deversării apelor uzate și a dejecțiilor animaliere. În context, acesta a menționat că o soluție pentru a diminua poluarea este aplicarea unui management integrat al apelor, astfel încât autoritățile să se gândească nu doar distribuirea apei și obținerea unui profit, dar și implementarea unor sisteme de tratare a apelor, astfel încât atunci când apa revine în natură să fie pură.
Puțuntică mai menționează că printre acțiunile de protecție a apelor sunt și activitățile de salubrizare, plantarea copacilor și informarea cetățenilor despre importanța protejării apelor și a mediului înconjurător. Cât privește autoritățile publice locale acesta le recomandă să scrie proiecte și să aplice la finanțări.
Acesta a relatat că oamenii sunt interesați de calitatea apei, și în cadrul proiectului pe care îl coordonează a întâlnit cetățeni care conștientizează importanța apei și calității acesteia, unii solicitându-le și rezultatele analizelor pentru a ști care e situația cu apa din localitate. Puțuntică a mai menționat că în cadrul proiectului va veni cu studii în baza unor probe acumulate și vor bate alarma despre situația din bazinul hidrografic al râului Bâc. Mai multe detalii în podcastul Treci la Verde.
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Responsabilizare prin informare în localităţile codrene” în raionul Strășeni.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).