fbpx

Focar de pestă porcină în Pădurea Domnească: Peste 30 de mistreți, găsiți morți

 Focar de pestă porcină în Pădurea Domnească: Peste 30 de mistreți, găsiți morți

Imagine simbol/digi24.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Un nou focar de pestă porcină africană la mistreți a fost înregistrat în Rezervația naturală „Pădurea Domnească”, ce se află de-a lungul Prutului, în vestul raioanelor Glodeni și Fălești. Specialiștii au confirmat 35 de cazuri pozitive la mistreții găsiți morți.

Solicitat de IPN, Vitalie Carauş, șeful Secției sănătatea și bunăstarea animalelor din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a spus că focarul înregistrat acum două zile este continuarea celui de la sfârșitul lunii decembrie. Atunci au fost depistate cadavrele a 15 animale, la care s-a confirmat pesta porcină africană.

„Au fost depistate aceste 35 de cadavre în zona de frontieră cu România, zonă în care populația nu are acces. Această fâșie este monitorizată de Poliția de Frontieră, care ne-a și informat. Cadavrele ar putea fi și de o săptămână, unele fiind în stare de putrefacție. Zona respectivă se va afla în carantină pentru un termen de 45 de zile. Au fost întreprinse măsurile sanitar-veterinare de eradicare a focarelor, cu înhumarea cadavrelor și petrecerea dezinfecției locurilor unde acestea au fost depistate”, a notat Vitalie Carauş.

Responsabilul de la ANSA a mai spus că a fost delimitată zona de protecție și zona de supraveghere, iar pentru deținătorii de animale din zona respectivă a fost limitat accesul.

Pesta africană nu este periculoasă pentru om, dar se răspândește repede printre porci. Dacă se confirmă virusul, animalele sunt sacrificate, pentru a preveni răspândirea bolii.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!