fbpx

Un focar de pestă porcină africană a fost contracarat în Moldova

 Un focar de pestă porcină africană a fost contracarat în Moldova

Detectarea anticorpilor folosind metoda ELISA. Foto: ©FAO/Dorin Goian

Susține Ecopresa, distribuie!

Medici veterinari și angajați de la agențiile de control din diferite regiuni ale Moldovei au contracarat un focar de pestă porcină africană.  S-a întâmplat în cadrul unui un exercițiu de simulare pe teren.  Astfel, specialiștii moldoveni au fost instruiți privind metodele de contracarare a bolilor transfrontaliere la animale.

Trei ateliere de lucru au fost organizate în acest sens, cu spijinul unui proiect FAO. Proiectul a sprijinit și dezvoltarea unei strategii de îmbunătățire a legislației, un plan de urgență, un sistem informatic pentru deciziile operative.

“Prevenirea si controlul bolilor transfrontaliere la animale este esențială pentru protejarea economiei naționale și a cetățenilor noștri. FAO a oferit un sprijin semnificativ pentru îmbunătățirea capacităților Moldovei de răspuns la boli înalt patogene și în curs de dezvoltare”, a subliniat  Vsevolod Stamati, șef adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

 “Un efort coordonat între țări este esențial, deoarece aceste boli se pot răspândi cu ușurință dincolo de granițele naționale. Acesta este motivul pentru care ne-am concentrat pe îmbunătățirea legislației în domeniul bolilor transfrontaliere la animale” a declarat, Daniel Beltran-Alcrudo, specialist FAO pentru sănătatea animalelor.

porci
Porci de rasă. Foto simbol

Bolile transfrontaliere la animale sunt epidemiologice, foarte contagioase, se pot răspândi extrem de rapid, indiferent de frontierele naționale. Ele provoacă rate ridicate de deces și îmbolnăvire la animale.

Consecințele socio-economice se răsfrâng și asupra sănătății publice. În același timp, ele constituie o amenințare constantă asupra crescătorilor de animale.

Dintre focarele de boli la animale – unele transmisibile și la om -, menționăm: bruceloza, tuberculoza bovină, boli parazitare, antrax, encefalopatie spongiformă bovină (ESB) și anumite tulpini de virusuri gripale.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!