fbpx

Lecții despre beneficiile solului au fost organizate în mai multe școli din Moldova

Susține Ecopresa, distribuie!

32 de lecții despre beneficiile solului și necesitatea protejării acestuia au fost organizate în mai multe școli din raioanele Orhei și Rezina. Întâlnirile cu elevii au avut loc la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în contextul Zilei Mondiale a Solului, marcată în fiecare an pe data de 5 decembrie.

Lecțiile au fost organizate în cadrul unui proiect al FAO, implementat cu suportul Facilității Globale de Mediu (GEF). Proiectul are drept scop atingerea neutralității degradării solurilor în Republica Moldova. Reprezentantul adjunct al FAO în Moldova, Tudor Robu, susține că în regiunile pilot Rezina și Orhei sunt create loturi demonstrative unde se implementează tehnologii și practici durabile, prietenoase mediului pentru menținerea ecosistemului.

Degradarea solurilor în Moldova este o problemă care ne îngrijorează pe an ce trece. Suprafața fertilă a solului se deteriorează treptat și noi, din păcate, încă suntem departe de utilizarea tehnicilor prietenoase pentru producerea durabilă agricolă în așa fel, încât să diminuăm acest proces constant de degradare. Din acest motiv, proiectul vine să îndemne fermierii din Republica Moldova să utilizeze terenul agricol într-un mod chibzuit, încât să putem perpetua o roadă bună mulți ani de zile”, relatează Tudor Robu.

Ziua Mondială a Solului este marcată în fiecare an pe data de 5 decembrie, începând din 2013. În această zi, întreaga omenire este îndemnată să conștientizeze rolul crucial al solului în asigurarea securității alimentare. Totodată, se accentuează că eroziunea solurilor de pe întreaga planetă este o îngrijorare la nivel internațional. Solurile oferă circa 95 la sută din hrana pentru populație.

În Republica Moldova, solurile constituie principala bogăție naturală. Notabil este faptul că, în raport cu multe state din Europa, Moldova se caracterizează printr-un grad înalt de valorificare agricolă a teritoriului şi prin ponderea mare a terenurilor arabile, care alcătuiesc circa 73% din suprafaţa terenurilor agricole.

Conform datelor Agenției de Mediu, în ultimele decenii a crescut în mod deosebit presiunea antropică asupra solului. Urmare a dezvoltării proceselor de eroziune, pierderii de humus, salinizare în timpul irigării, poluării cu chimicale, s-a redus fertilitatea solului.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu