fbpx

A fost lansată campania „UE pentru Moldova rurală”

 A fost lansată campania „UE pentru Moldova rurală”
Susține Ecopresa, distribuie!

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a lansat  astăzi, în format online, campania “UE pentru Moldova rurală”. Scopul campaniei este de a prezenta rezultatele proiectelor realizate cu suportul Uniunii Europene și a reflecta schimbările în mediul rural.

Excelența Sa, Peter Michalko, Ambasador al Delegației UE în RM, a declarat că prin intermediul evenimentului se urmărește informarea cetățenilor moldoveni cu referință la contribuția UE în segmentul de dezvoltare a localităților rurale.

De asemenea, diplomatul a menționat că toate proiectele și programele bilaterale și regionale inițiate până acum cu suportul UE, precum sunt Programul de sprijin bugetar sectorial pentru stimularea economică în zona rurală (ESRA), Programul de sprijin bugetar ENPARD, Proiectul UE „Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova” (DevRAM), Proiectul Suport pentru IMM din zonele rurale, Programul LEADER, au creat un mediu propice pentru dezvoltarea durabilă a zonelor rurale. Suma totală a proiectelor finanțate de UE  în mediul rural se ridică la cifra de 13, 2 milioane de Euro.

În cadrul transmisiunii live au fost relatate și istoriile de succes la nivel national, privind modernizarea satelor moldovenești cu sprijinul UE, fiind scoase în evidență schimbările din localitățile rurale.

„Republica Moldova se confruntă cu provocări deosebite în ceea ce priveşte dezvoltarea economică, durabilitatea acesteia, locuri de muncă. Uniunea Europeană ca cel mai puternic susţinător al Moldovei vrea să ajute cetăţenii acestei ţări. Trebuie să se dezvolte întreaga ţară, nu doar capitala şi oraşele mari, ci fiecare  localitate, fiecare sat. Or, pentru asta trebuie un loc de muncă, cu salariu bun, infrastructura potrivită, servicii bune şi de calitate pentru oameni. UE acordă de mai mulţi ani susţinere pentru dezvoltarea localităţilor rurale ca oamenii să se simtă acolo bine, iar fiecare sat poate deveni un loc dezvoltat, cu oameni fericiţi. Azi lansăm o campanie, scopul căreia este  comunicarea,  în cadrul căreia dorim să informăm mai mulţi cetăţeni despre ce face Uniunea Europeană pentru a contribui la dezvoltarea localităţilor rurale din această ţară. Acest lucru a fost realizat printr-o serie de proiecte, programe bilaterale şi regionale. Noi oferim bani, iar voi realizaţi proiecte pentru viitorul vostru”, a menționat Peter Michalko, șeful Delegației UE la Chişinău.

Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM),  Dorin ANDROS a transmis mesaje de mulțumire și gratitudine Uniunii Europene pentru suportul oferit: „În pofida faptului că zonele rurale oferă un potenţial mare pentru dezvoltare, în special a turismului rural şi a agriculturii, din cauza lipsei de resurse financiare, insuficienţei factorului uman, avem indicatori mai reduşi în ceea ce ţine de nivelul de dezvoltare , creşterea competitivităţii, crearea locurilor de muncă la sate. Cu suportul UE, am reuşit să implementăm proiecte cu o abordare inovativă în mediul rural, să revizuim Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală, să modificăm legislației RM, precum și să desfășurăm Primul Apel de Proiecte în anul curent, în urma căruia au fost selectate 69 de proiecte, în care sunt vizate cele 3 măsuri de dezvoltare rurală. Investim resurse și depunem eforturi ca toate proiectele să nu rămână doar la nivelul de implementare, dar să fie și gestionate corespunzător, având ca prioritate să asigurăm durabilitatea acestora”, a subliniat oficialul MADRM.

În cadrul evenimentului au fost  prezentate obiectivele UE și sprijinul pentru zonele rurale în atenuarea impactului socio-economic cauzat de pandemia COVID-19, direcțiile de asistență ale UE și proiectele sectoriale demarate pe tot teritoriul țării; istorii de succes la nivel național privind modernizarea satelor moldovenești cu sprijinul UE.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!