fbpx

A fost lansat proiectul „O Justiție verde pentru un mediu protejat și Comunități durabile în R. Moldova”

 A fost lansat proiectul „O Justiție verde pentru un mediu protejat și Comunități durabile în R. Moldova”

Foto: mediu.gov.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Asociația Obștească EcoContact a lansat proiectul „O Justiție verde pentru un mediu protejat și Comunități durabile în R. Moldova”. Proiectul urmărește scopul îmbunătățirii cadrului normativ și instituțional al guvernanței și justiției de mediu în Republica Moldova, prin realizarea unei implicări și cooperări mai puternice a tuturor actorilor-cheie în protecția mediului la nivel național și local.

Potrivit inițiatorilor, proiectul „O Justiție verde pentru un mediu protejat și Comunități durabile în R. Moldova” va fi un ajutor esențial pentru transpunerea legislației europene în contextul Republicii Moldova. Ministerul Mediului este în proces de evaluare a politicilor și a identificat un număr de politici ce trebuie ajustate.

Secretarul de stat Iordanca-Rodica Iordanov, care a participat la evenimentul de lansare a proiectului, a menționat că sunt multe acte normative la care deja s-a lucrat, care sunt revizuite și la care se fac modificări.

„În prezent în Republica Moldova există un cadru normativ de mediu, care în mare parte este destul de învechit și conformat la modelul mentalității pe care o avea omenirea anterior, mai mult fiind focusată pe exploatarea resurselor naturale. Faptul că există apă sau există sol, există păduri, aer, oamenii s-au obișnuit să le ia ca lucruri ce le merităm, fără a-și pune întrebarea dacă aceste resurse nu pot să dispară într-o zi. Acum există o viziune nouă, un alt tip de abordare și apare necesitatea de a revizui acest cadru normativ existent. Este necesar să fie luate măsuri pentru a extirpa acel flagel, corupția, este nevoie de pus la punct reguli bine argumentate”, a declarat ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu.

Proiectului „O Justiție verde pentru un mediu protejat și Comunități durabile în R. Moldova” este implementat de Asociația Obștească EcoContact cu suportul financiar al Guvernului Suediei. Partenerul principal esteMinisterul Mediului al Republicii Moldova.


Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu