Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Verde pentru proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”. Președinta Maia Sandu a semnat decretul
Președinta Maia Sandu anunță că a semnat decretul prin care dă undă verde Proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, realizat în cooperare cu Asociația Internațională de Dezvoltare și Agenția Austriacă de Dezvoltare.
„Am semnat săptămâna trecută decretul care dă undă verde Proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, realizat în cooperare cu Asociația Internațională de Dezvoltare și Agenția Austriacă de Dezvoltare. Datorită acestui proiect, zeci de mii de gospodării din raioanele Râșcani, Cahul și Vulcănești vor avea acces la apă de calitate. Va fi extinsă și îmbunătățită și infrastructura de ape uzate din municipiile Soroca și Comrat, unde vor fi construite stații moderne de epurare. Apele reziduale nu se vor scurge în râuri și lacuri, iar locuitorii din cele două orașe și satele din împrejurimi vor trăi într-un mediu mai curat și mai sănătos”, a anunțat președinta.
Maia Sandu susține că accesul la apă de calitate și la servicii de sanitație în toate regiunile țării este o prioritate a guvernării, dar și una dintre așteptările majore ale oamenilor. „Vom munci pentru ca în tot mai multe case din Moldova să fie apă bună la robinet, iar astfel să le asigurăm cetățenilor noștri condiții mai bune de viață”, se spune în mesajul șefei statului.
Proiectul are drept scop sporirea accesului la serviciile de alimentare cu apă și sanitație și consolidarea capacității instituționale locale și naționale de prestare a acestor tipuri de servicii. În acest sens, Moldova urmează să contracteze un împrumut în valoare de 44,1 milioane de euro din partea AID și un grant de 1,55 milioane de euro de la Agenția pentru Dezvoltare a Austriei.
Astfel, vor fi extinse și îmbunătățite serviciile de aprovizionare cu apă în raioanele Cahul, Vulcănești și Rîșcani. De asemenea, la Soroca și Comrat va fi modernizată infrastructura de prelucrare a apelor uzate. O altă componentă a proiectului se referă la îmbunătățirea condițiilor sanitare în instituțiile de învățământ și medicale din țară.
Acordul care urmează să fie încheiat contribuie la realizarea Strategiei de alimentare cu apă și sanitație 2014 – 2030, prin care autoritățile își propun ca, până în 2024, 80% din zonele urbane și 75% din zonele rurale să aibă infrastructură de alimentare cu apă și canalizare.