fbpx

Prim-ministra Gavrilița face precizări referitor la scrisoarea adresată UE: „A fost o clarificare a legislației care se aplică în R. Moldova”

Susține Ecopresa, distribuie!

Scrisoarea pe care a adresat-o Guvernul Comisiei Europene pe subiectul deșeurilor metalice a fost o clarificare a legislației care se aplică în Republica Moldova. Declarația aparține prim-ministrei Natalia Gavrilița, care susține că această scrisoare detaliază legislația națională aplicabilă în cazul importului anumitor deșeuri.

Scrisoarea adresată Comisiei Europene detaliază care este legislația națională aplicabilă în cazul importului anumitor deșeuri. Regimul de export a deșeurilor spre piața din Republica Moldova este un lucru, iar regimul de import este deja o politică care este controlată de Republica Moldova. Vreau să anunț că acest import încă nu are loc și această scrisoare trebuie să treacă o perioadă de decizii interne în cadrul UE. Noi considerăm că pârghiile de influență sunt aici și nu trebuie să punem țara într-o listă neagră a UE sau în liste care ne dezavantajează ca țară din cauza unor deficiențe care pot fi corectate de Guvern prin politici interne”, a declarat Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă.

Anterior, Ministerul Mediului a anunțat că a trimis scrisoarea la solicitarea Comisiei Europene pentru a repara o eroare comisă prin care R. Moldova nu a fost inclusă în lista țărilor în care se permite exportul deșeurilor din UE. Mai exact, țara noastră nu ar fi fost inclusă în anexele III și III A la Regulament Uniunii Europene nr 1013/2006.

Potrivit zonadesecuritate.md, beneficiarul final al acestei scrisori ar fi uzina de la Rîbnița care se află în stânga Nistrului, iar autoritățile constituționale nu au acces la ea. Potrivit sursei citate, uzina metalurgică din Râbnița riscă să se falimenteze în cazul în care importul și exportul de metale ar fi sistat.

La 17 noiembrie 2021, a intrat în vigoare un nou regulament al UE privind regimul deșeurilor. Conform Regulamentului revizuit privind transferurile de deșeuri, exporturile de deșeuri către țări care nu sunt membre ale OCDE vor fi restricționate; acestea vor fi autorizate numai dacă țările terțe doresc să primească anumite deșeuri și dispun de capacitatea necesară pentru a le gestiona în mod durabil. Transferurile de deșeuri către țările care sunt membre ale OCDE vor fi monitorizate și pot fi suspendate dacă generează probleme grave de mediu în țara de destinație. Conform propunerii, toate întreprinderile din UE care exportă deșeuri în afara UE ar trebui să se asigure că instalațiile care primesc deșeurile lor fac obiectul unui audit independent care să demonstreze că gestionează deșeurile într-un mod care nu dăunează mediului.

În cadrul UE, Comisia propune simplificarea în mod considerabil a procedurilor în vigoare, facilitând reintrarea deșeurilor în economia circulară, fără a reduce nivelul de control necesar. Această propunere contribuie la reducerea dependenței UE de materiile prime primare și sprijină inovarea și decarbonizarea industriei UE în vederea îndeplinirii obiectivelor climatice ale UE. Noile norme aduc, de asemenea, transferurile de deșeuri în era digitală, prin introducerea schimbului electronic de documente.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu