fbpx

23 martie – marcăm Ora Pământului și Ziua Mondială a Meteorologiei

 23 martie – marcăm Ora Pământului și Ziua Mondială a Meteorologiei
Susține Ecopresa, distribuie!

În seara de sâmbătă, 23 martie, suntem îndemnați să stingem lumina timp de o oră. Astfel, Republica Moldova marchează, de rând cu alte peste 180 de țări ale lumii, Ora Pământului. De asemenea, în această zi este marcată și Ziua Mondială a Meteorologiei.

În intervalul 20:30 – 21:30, instituțiile publice și iluminatul stradal vor fi deconectate de la energia electrică, pentru a se reconecta cu planeta. Suntem îndemnați să ne alăturăm acestui gest simbolic și în casele noastre.

„Această oră ne-o putem dedica nouă, pentru a ne relaxa și reflecta. Există o varietate de activități pe care le poți face pentru a te conecta cu mediul înconjurător și pentru a-ți petrece timpul în mod creativ și relaxant, chiar și la lumina lumânării”, recomandă Unitatea de Implementare a Proiectelor în Energetică (UCIPE).

Prin reducerea consumului de energie electrică, în atmosferă ajung mai puține emisii de gaze cu efect de seră. Estimativ, dacă am stinge cu toții luminile timp de o oră, Republica Moldova ar economisi vreo 278 de mii de kilowați/oră, pentru producerea cărora este nevoie de 86,8 mii metri cubi de gaze naturale, de la arderea cărora în atmosferă se emit 165 de tone de gaze cu efect de seră.

Republica Moldova marchează Ora Pământului din 2007, această inițiativă a Fondului Mondial pentru Natură desfășurându-se anual la sfârșitul lunii martie.

La 23 martie marcăm și Ziua Mondială a Meteorologiei. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a devenit în 1994 membru al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM). Tema pentru Ziua Mondială a Meteorologiei din acest an, propusă de OMM, este „În prima linie de luptă împotriva schimbărilor climatice” („At the frontline of a climate action”) – valabilă pentru toate cele 193 de țări și teritorii membre ale OMM.

Ca urmare a schimbărilor climatice, fenomenele meteorologice extreme și hidrologice devin tot mai frecvente și intense în multe părți ale lumii, menționează Ministerul Mediului într-o postare pe Facebook prin care-i felicită pe angajații Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

„Fenomenele meteorologice extreme pot fi detectate și prognozate anticipat, precum și pot fi luate măsuri pentru a salva ceea ce este cel mai valoros: viețile umane”, subliniază ministerul. Răspunsul la asemenea amenințări „este crearea unor sisteme de avertizare timpurie pentru multe fenomene periculoase”, iar „unul dintre cei mai importanți factori pentru prognozarea timpurie a dezastrelor naturale sunt informațiile despre vreme și climă disponibile publicului în timp util”.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic